Alternativ: Hjortronparfait

Alternativ: Hjortronparfait

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Äggula

4.0 

styck

Hjortronsylt passerad

1.0 

dl

Hjortronlikör

5.0 

cl

Strösocker

50.0 

gram

Vispgrädde

3.0 

dl

 

Kakbotten:

 

Hasselnötter mald

25.0 

gram

Sötmandelkärna

25.0 

gram

Vetemjöl

1.5 

msk

Strösocker

80.0 

gram

Äggvita

1.0 

styck

Smör normalsaltat

25.0 

gram

 

Sås:

 

Äggula

1.0 

styck

Strösocker

20.0 

gram

Hjortronlikör

2.5 

cl

Vispgrädde

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om parfait >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 349

Kcal / portion: 817

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3267 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 234 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 4.0 styck 6%

Hjortronsylt passerad 1.0 dl 6%

Hjortronlikör 5.0 cl 4%

Strösocker 50.0 gram 6%

Vispgrädde 3.0 dl 33%

 

Kakbotten:

Hasselnötter mald 25.0 gram 5%

Sötmandelkärna 25.0 gram 5%

Vetemjöl 1.5 msk 1%

Strösocker 80.0 gram 10%

Äggvita 1.0 styck 0%

Smör normalsaltat 25.0 gram 6%

 

Sås:

Äggula 1.0 styck 2%

Strösocker 20.0 gram 2%

Hjortronlikör 2.5 cl 2%

Vispgrädde 1.0 dl 11%

 

Kockskolan:

Om parfait > Äts ej

Tillagning (1 tim + 3 tim )

  1. Passera hjortron (pressa sylten i ett såll). Skålla mandel (lägg mandeln i kokande vatten några sekunder, ta upp och kläm med fingrarna ut mandeln ur skalet). Mal mandel och nötter i en mandelkvarn.

  2. Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt socker och vispa kraftigt över vattenbad till en sabayonliknande smet. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat.

  3. Blanda i passerad hjortronsylt och likör. Vispa grädden till halvhårt skum. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Fördela massan i 2 runda former/portion. Ställ formarna i frysen, minst 3 timmar.

  4. Sätt ugnen på 200°C. Blanda nöt- och mandelnmoset med vetemjöl och socker. Smält smör. Vispa äggvita lite lätt och blanda med smör och nötblandning till en jämn smet.

  5. Bred ut i 2 rundlar motsvarande parfait­formen, på smord plåt/bakplåtspapper. Grädda i ugn till vacker gyllenbrun färg. Ta ut. Lossa från underlaget innan de stelnat helt.

  6. Vispa äggula, socker och likör till en pösig sabayon i kastrull över svag värme. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i såsen.

  7. Lägg upp som på bilden. Servera sabayonsåsen till och ev. även lite passerad hjortronsylt. Dekorera med lite hjortronrester från passeringen.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.

Fler recept inom Strutsfilémeny (lyxigt)

Liknande recept som Alternativ: Hjortronparfait