
Alternativ: Hjortronparfait
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 349

Kcal / portion: 817

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3267 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 24%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äggula 4.0 styck 6%
Hjortronsylt passerad 1.0 dl 6%
Hjortronlikör 5.0 cl 4%
Strösocker 50.0 gram 6%
Vispgrädde 3.0 dl 33%
Kakbotten:
Hasselnötter mald 25.0 gram 5%
Sötmandelkärna 25.0 gram 5%
Vetemjöl 1.5 msk 1%
Strösocker 80.0 gram 10%
Äggvita 1.0 styck 0%
Smör normalsaltat 25.0 gram 6%
Sås:
Äggula 1.0 styck 2%
Strösocker 20.0 gram 2%
Hjortronlikör 2.5 cl 2%
Vispgrädde 1.0 dl 11%
Kockskolan:
Om parfait > Äts ej
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (1 tim + 3 tim )
- Passera hjortron (pressa sylten i ett såll). Skålla mandel (lägg mandeln i kokande vatten några sekunder, ta upp och kläm med fingrarna ut mandeln ur skalet). Mal mandel och nötter i en mandelkvarn.
- Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt socker och vispa kraftigt över vattenbad till en sabayonliknande smet. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat.
- Blanda i passerad hjortronsylt och likör. Vispa grädden till halvhårt skum. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Fördela massan i 2 runda former/portion. Ställ formarna i frysen, minst 3 timmar.
- Sätt ugnen på 200°C. Blanda nöt- och mandelnmoset med vetemjöl och socker. Smält smör. Vispa äggvita lite lätt och blanda med smör och nötblandning till en jämn smet.
- Bred ut i 2 rundlar motsvarande parfaitformen, på smord plåt/bakplåtspapper. Grädda i ugn till vacker gyllenbrun färg. Ta ut. Lossa från underlaget innan de stelnat helt.
- Vispa äggula, socker och likör till en pösig sabayon i kastrull över svag värme. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i såsen.
- Lägg upp som på bilden. Servera sabayonsåsen till och ev. även lite passerad hjortronsylt. Dekorera med lite hjortronrester från passeringen.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.
Fler recept inom Strutsfilémeny (lyxigt)
Liknande recept som Alternativ: Hjortronparfait
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Strutsfilé med drambuiesås och rösti
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladtartelette (efterrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Alternativ: Hjortronparfait
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI