Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 423

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1693 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Krossade tomater 800.0 gram 11%
Gul lök 1.0 styck 3%
Vetemjöl 1.0 msk 2%
Vatten till soppa 6.0 dl 0%
Grönsaksfond konc. 2.0 msk 5%
Creme fraiche 1.0 dl 19%
Matfett till stekning 1.0 msk 6%
Tillbehör:
Stjälkselleri 4.0 stjälkar 1%
Kuvertbröd 4.0 styck 46%
Hårdost skivad 50.0 gram 11%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skala och finhacka lök.
- Hetta upp lite matfett i en stor stekkastrull på medelvärme och fräs löken mjuk och glansig i 3-5 minuter. Bränn ej löken.
- Vispa ner mjöl i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, vatten+fond. Låt småkoka under lock 5-10 minuter.
- Rör ner crème fraiche (eller grädde). Smaka av med salt och peppar.
- Servera gärna med selleristjälk, ett gott bröd och en god hårdost till soppan.
Kockens kommentar
För jämnare tomatsoppa använd mixer, eller byt ut de krossade tomaterna mot passerade tomater. Crème fraichen kan bytas ut mot grädde. Krossade tomater och passerade tomater på burk finns också att köpa t.ex. med vitlök om man önskar mer smak.
Alternativ
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Enkel tomatsoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan