Mu sho med ostronsås

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig asiatisk ostronsås

(asiatisk ostronsås = koncentrerad sås av ångkokta ostron smaksatt med kryddor, háo yóu)

Engelsk översättning Asian oyster sauce = concentrated sauce of steamed oysters flavored with spices

Fransk översättning Sauce aux huîtres asiatiques = sauce concentrée d´huîtres cuites à la vapeur parfumée aux épices

Italiensk översättning Salsa di ostriche asiatica = salsa concentrata di ostriche al vapore aromatizzata alle spezie

Tysk översättning Asiatische Austernsoße = konzentrierte Soße aus gedämpften Austern mit Gewürzen

Spansk översättning Salsa de ostra asiática = salsa concentrada de ostras al vapor aromatizada con especias

Ostronsås (på kinesiska: háo yóu) framställs av ångkokta ostron vars juice och kött koncentrerats och smaksatts med kryddor. Såsen lär ha uppfunnits 1888 av Mr. Lee Kam i Kina. Hans företag Lee Kum Kee producerar denna sås än idag.

  • Smak: Söt skaldjurssmak rik på umami och fungerar som en tydlig smakförstärkare av mat. Läs mer > Umami. 
  • Alternativ vara: Asiatisk fisksås.
  • Försäljning/säsong: Säljs i välsorterade dagligvarubutiker och i asiatiska specialbutiker.
  • Förvaring: Svalt.


SÅ ANVÄNDS OSTRONSÅS


Såsen passar till smaksättning av såser och maträtter. Används flitigt i asiatisk matlagning på samma sätt som soja.

Fransk ostronsås är en redd vit sås av mjölk och grädde med sönderskurna ostron och kryddad med kajennpeppar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Recept med Färdig asiatisk ostronsås

Det finns 14 recept med Färdig asiatisk ostronsås