Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Färdig asiatisk ostronsås
(asiatisk ostronsås = koncentrerad sås av ångkokta ostron smaksatt med kryddor, háo yóu)
Asian oyster sauce = concentrated sauce of steamed oysters flavored with spices
Sauce aux huîtres asiatiques = sauce concentrée d´huîtres cuites à la vapeur parfumée aux épices
Salsa di ostriche asiatica = salsa concentrata di ostriche al vapore aromatizzata alle spezie
Asiatische Austernsoße = konzentrierte Soße aus gedämpften Austern mit Gewürzen
Salsa de ostra asiática = salsa concentrada de ostras al vapor aromatizada con especias
Ostronsås (på kinesiska: háo yóu) framställs av ångkokta ostron vars juice och kött koncentrerats och smaksatts med kryddor. Såsen lär ha uppfunnits 1888 av Mr. Lee Kam i Kina. Hans företag Lee Kum Kee producerar denna sås än idag.
- Smak: Söt skaldjurssmak rik på umami och fungerar som en tydlig smakförstärkare av mat. Läs mer > Umami.
- Alternativ vara: Asiatisk fisksås.
- Försäljning/säsong: Säljs i välsorterade dagligvarubutiker och i asiatiska specialbutiker.
- Förvaring: Svalt.
SÅ ANVÄNDS OSTRONSÅS
Såsen passar till smaksättning av såser och maträtter. Används flitigt i asiatisk matlagning på samma sätt som soja.
Fransk ostronsås är en redd vit sås av mjölk och grädde med sönderskurna ostron och kryddad med kajennpeppar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Recept med Färdig asiatisk ostronsås
Det finns 14 recept med Färdig asiatisk ostronsås
-
Feng zhua, bräserad kyckling i ostronsås
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kinesiska vårrullar
Tid: 40 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kungskrabba i svartpepparsås
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sesamstekta kycklinglår med nudlar och mandusås
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Wokad lamm med purjolök
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Thai räktoast
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smakrik och fräsch kycklingwok
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pad Thai - thailändsk nationalrätt
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mu sho, kinesisk marinerad fläskfilé
Tid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnslagade koreanska revbensspjäll med kimchi
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan