Stekt salt sill med löksås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stekt salt sill med löksås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Salt sill urvattnad

600.0 

gram

Rågmjöl grovt

1.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Smör till stekning

50.0 

gram

 

Sås:

 

Gul lök

2.0 

styck

Vetemjöl

1.5 

msk

Mjölk

4.0 

dl

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Oxfond koncentrerad

0.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Lingonsylt konserverad

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

Om salt sill >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Staropramen Dark

Mörk fyllig lager
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 883

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3533 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 8%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 570 gram)

Ingredienser

Visa:

Salt sill urvattnad 600.0 gram 35%

Rågmjöl grovt 1.5 dl 8%

Ägg 2.0 styck 4%

Smör till stekning 50.0 gram 10%

 

Sås:

Gul lök 2.0 styck 3%

Vetemjöl 1.5 msk 1%

Mjölk 4.0 dl 7%

Smör normalsaltat 2.0 msk 5%

Oxfond koncentrerad 0.5 msk 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

Lingonsylt konserverad 2.0 dl 10%

 

Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Om salt sill > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Vattna ur sillen vid behov. Se anvisning på paketet. Det finns urvattnad salt sill att köpa.
  2. Potatis: Tvätta och borsta potatisen ren. Koka med skal. Oskalad potatis serveras traditionellt till denna rätt.
  3. Sås: Skala och stimla lök. Fräs den mjuk och glansig utan att bränna i matfett på svag värme i 3-5 minuter. 
  4. Vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk i omgångar. Vispa ner smör och smaksätt med fond. Låt såsen koka under lock i 5-10 minuter. Rör om regelbundet. Salt behövs inte.
  5. Sill: Dubbelpanera. Vispa upp ägg med gaffel i en djup tallrik. Häll mjöl på en annan tallrik. Vänd sillen först i mjöl, doppa den sedan i äggvispet och vänd slutligen några gånger till i mjöl. Låt gärna paneringen få vila en kortare stund innan tillagning.
  6. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek sillen i rikligt med smör 1-2 minuter på vardera sidan tills paneringen fått färg och blivit knaprig.

Kockens kommentar

Stekt sill är klassisk svensk husmanskost. Om filéerna inte är urvattnade skall filéerna ligga i vatten 10-12 timmar (se förpackning). I stället för löksås kan man vispa ur pannan med grädde som serveras till sillen.

Alternativ

Rårörda lingon

Fler recept inom Pannstekt, halstrad vitfisk

Liknande recept som Stekt salt sill med löksås