Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 883

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3533 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Salt sill urvattnad 600.0 gram 35%
Rågmjöl grovt 1.5 dl 8%
Ägg 2.0 styck 4%
Smör till stekning 50.0 gram 10%
Sås:
Gul lök 2.0 styck 3%
Vetemjöl 1.5 msk 1%
Mjölk 4.0 dl 7%
Smör normalsaltat 2.0 msk 5%
Oxfond koncentrerad 0.5 msk 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 15%
Lingonsylt konserverad 2.0 dl 10%
Kockskolan:
Så kokas potatis > Äts ej
Om salt sill > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Vattna ur sillen vid behov. Se anvisning på paketet. Det finns urvattnad salt sill att köpa.
- Potatis: Tvätta och borsta potatisen ren. Koka med skal. Oskalad potatis serveras traditionellt till denna rätt.
- Sås: Skala och stimla lök. Fräs den mjuk och glansig utan att bränna i matfett på svag värme i 3-5 minuter.
- Vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk i omgångar. Vispa ner smör och smaksätt med fond. Låt såsen koka under lock i 5-10 minuter. Rör om regelbundet. Salt behövs inte.
- Sill: Dubbelpanera. Vispa upp ägg med gaffel i en djup tallrik. Häll mjöl på en annan tallrik. Vänd sillen först i mjöl, doppa den sedan i äggvispet och vänd slutligen några gånger till i mjöl. Låt gärna paneringen få vila en kortare stund innan tillagning.
- Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek sillen i rikligt med smör 1-2 minuter på vardera sidan tills paneringen fått färg och blivit knaprig.
Kockens kommentar
Stekt sill är klassisk svensk husmanskost. Om filéerna inte är urvattnade skall filéerna ligga i vatten 10-12 timmar (se förpackning). I stället för löksås kan man vispa ur pannan med grädde som serveras till sillen.
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt, halstrad vitfisk
Liknande recept som Stekt salt sill med löksås
-
Klassisk pannfisk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Stekt abborre
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Axels ostpanerade abborrfavorit
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skärvassaabborre i gräddsås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt salt sill med löksås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Smörstekt gös med ansjovis, ägg och brynt smör
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Grönpanerad gös
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rödpanerad gös
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gösbiff med lökkompott
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan