Sockerlag

Sockerlag

(ingefärslag, vaniljsockerlag, kanelsockerlag, Så görs sockerlag)

Engelsk översättning syrup (även = sirap)

Fransk översättning sirup (även = sirap)

Italiensk översättning sciroppo

Tysk översättning Zuckerlösung

Spansk översättning almîbar

Sockerlag (fr. sirup) är socker upplöst i vatten genom kokning. När sackaros (vanligt socker) blandas med vatten sönderfaller sockret gradvis i de enklare sockerarterna glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Samtidigt bildas starka vätebindningar mellan vatten och socker­molekyler vilket ger en simmig konsistens. I rumstemperatur tar denna process flera månader, men om man tillsätter lite syra/citronjuice och låter den sjuda på svag värme är den klar på fem minuter. Vätskans hållbarhet ökar, kokpunkten höjs, fryspunkten sänks och upplevd sötma ökar.

Sockerlag kan smaksättas på olika sätt, till exempel med vanilj, ingefära, eller kanel. Tillsätt respektive smakämne vid tillredning av lagen och låt blandningen vila något dygn eller så, tills lagen smaksatts ordentligt. Sila därefter lagen.

Karamelliserad sockerlag: Häll socker (t.ex. 3 dl) och lite vatten (~4 msk) i en kastrull. Låt koka under regelbunden omrörning tills sockret blir brunt utan att bli segt. Späd sedan med hett vatten till önskad mängd och låt svalna. Sockerlagen används till mat och bakverk. Läs mer > Karamellisering.


SÅ ANVÄNDS SOCKERLAG

I matlagning: Sockerlag används som sötningsmedel och för sin simmiga karaktär i kalla fruktsoppor och andra efterrätter. På 1980-talet var "hallonspegel" på modet, en simmig sås som serverades till en mousse eller parfait. Man kan inte bara mixa samman hallon och socker och sila till en sås, för denna blir blaskigt tunn och skiktar sig. Man måste ha en tillredd sockerlag för ändamålet. Det är i sak också sockerlag som används vid konservering av frukt och bär. 5 dl socker blandas med 1 rågat krm askorbinsyra per liter vatten. Lagen kokas upp och får sedan svalna. Sockerlag används också vid kandering, läs mer > Kandera.

I drinkar: Sockerlag är en vanlig ingrediens i drinkar. I en välsorterad bar finns alltid en flaska med färdig­blandad sockerlag (lika mängder socker och vatten som lättkokats). Har man inte detta kan man helt enkelt ta lite florsocker (som löser sig snabbare än vanligt socker) med lite vatten direkt i drinkblandaren. Skaka i så fall lagen först utan andra ingredienser, för att sockret skall lösa sig ordentligt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01

Läs mer

Om drinksmaksättare

kandera, kristallisera

Karamellisering

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj