Latin: Capsicum annum
                
                chili fruits (UK), chilli fruits (US), chilli peppers, hot peppers
              
                
                piments
              
                
                peperoncino, peperoncini
              
                
                Chilipheffer
              
                
                guindillas, pimiento picante, pico picante, chile picante
              
                Grupper inom
                Spanskpeppar:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Spanskpeppar (Capsicum annum) är en chilipepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter). Blommorna är vita, medan frukternas färg, storlek, smak och hetta varierar. Det är den mest odlade arten i världen, tillika den art med allra flest varianter och de vi främst hittar i handeln. Hit hör bland andra paprika, jalapeno och den kryddstarka kajennpepparn. Det svenska namnet "spanskpeppar" på grund av att vi först fick chilipepparn från detta land.
- Smak: Fruktköttet är som regel saftigt med varierande smak.
 - Hetta: Alltifrån 0 scoville hos paprika till påtaglig hetta upp till 100.000 scoville. Sällsynt över 100.000 och flertalet har under 50.000 scoville. Dutch chili 2.500 - 5.000, jalapeno 2.500 - 8.000 och kajennpepparns olika varianter från under 1.000 till 125.000 (se respektive chili). Läs mer > Chilifrukters hetta och smak.
 - Alternativ vara: De olika sorterna är utbytbara mot varandra, främst hettan skiljer dem åt.
 - Försäljning/säsong: Färsk säljs året om i butik. Utbudet i Sverige är dock minimalt. Utöver paprika och jalapeno finns i butik främst grön och röd Dutch chili (bild ovan), vilket är en förhållandevis mild chilipeppar.
 - Jämförpris: Mycket högt vanligen runt 500 kr/kg. Dock låg åtgång. Läs mer > Om prisjämförelser.
 - Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Jalapeño är känslig för stötar, uttorkning och kyla.
 
Ursprung och odling: Liksom annan chilipeppar är dess ursprung från Mellan- och Sydamerika, närmare bestämt från norra Anderna där den fortfarande växer vild (läs mer > Om chilifrukter). Spanskpeppar odlas i hela världen även i Europa. 
SÅ ANVÄNDS SPANSKPEPPAR
Frukterna används färska, torkade, rökta och inlagda som tillbehör eller kryddning av mat. Av frukten gör man allehanda starka chilipepparsåser och pastor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Läs mer
Film: How to grow Chilli Peppers
Recept med Spanskpeppar
Det finns 207 recept med Spanskpeppar
- 
                
                  
                
                Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddolja
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
 - 
                
                  
                
                Melonsallad med pilgrimsmussla (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Tigeraperitif (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Vårrullar med köttfärs
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Kikärts- och rotfruktscurry med råris och cashewnötter
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
 - 
                
                  
                
                Mezze Penne Tricolore med paprika och kyckling
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
 - 
                
                  
                
                Grilled skirt steak, grillad bringfäste med bönfrikassé
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Kycklingsatay med jordnötssås och grönsaker (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
 - 
                
                  
                
                Nordiska bönbiffar
Svarighet: Medel, Receptgivare:
 - 
                
                  
                
                Quesadillas med potatis, feta och salsa
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian