Rokotopeppar

Fotograf/bild: Grönsakshallen

Rokotopeppar

(rocoto, locoto)

Latin: Capsicum pubescens

Engelsk översättning rocoto, tree chili

Spansk översättning Peru, Ecuador = rocoto. Bolivia, Argentina = locoto, Mexiko = Manzano pepper (äppelchili)

Rokotopeppar (Capsicum pubescens) är en chilipepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter). Namnet Pubensis ("hårig") för att bladen är lätt håriga. Bladen tillsammans med de svarta fröna särskiljer arten från andra chilipeppararter. Rokoto kallas ibland för "tree chili" (trädchili) på grund av att växten har relativt lång livslängd (~15 år) varvid rötter och stam förvedas. Det är dock som andra chiliarter en buske, som blir cirka 4 meter hög. Växten har vackra lilafärgade blad och de mogna frukterna är gula, orangea eller röda.

Scovillestyrka: Vanligen tydligt eller påtagligt skarp, 30.000-100.000 scovillegrader. Köttet är saftigt.

Ursprung och odling: Arten har sitt ursprung från Peru och Bolivia och fungerade som smaksättare redan innan Inkatiden på 1400-talet. Inkafolket spred pepparväxten norr- och söderut. Arten tål kyla bättre än annan chili men inte frost och växer i höglänt terräng i Central- och Sydamerika. Från Mexiko i norr längs Anderna ner till Chile. Rokoto lever skilt från andra arter och är den minst spridda chilipepparn, tillika den som avviker mest från andra chilivarianter. Det finns lokala varianter med olika namn som Canario, Peron, Rocoto Longo med flera, men som inte namnaccepterats internationellt. Den enda som odlas är Manzano i Mexiko (läs mer > Rocoto Manzano).SÅ ANVÄNDS ROKOTOPEPPAR


Rokotopeppar används i smakrika salsor, ceviches, stuvningar, ägg-, kött- och fiskrätter. I traditionellt matlagning används den också puréad eller fylld med till exempel ost och sedan gratinerad. Den är den främsta ingrediens i den bolivianska såsen llajwa, i vilken även ingår "treenigheten" (chili, lök och koriander) och annat som tomater, olja och andra kryddor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Chilifrukters hetta och smak

Rocoto Manzano

Bilder rocotopeppar

Film: Rocotos

Film: Rocoto Manzano

Film: Growing Rocoto Chilli from Seed