Habanero

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Havannapeppar

(Carolina Riper, Moruga scorpion, Bhut Jolokia, Scorpion Butch T, Naga Viper, Naga Morich, Habanero, Red Savina Habanero, Caribbean Red Habanero, Black-Chocolate Habanero, Scotch Bonnet, Adjuma, Hainan Yellow Lanterna, Madame Jeanette, Fatali, Datil, Ají Dulce)

Latin: Capsicum chinese

Engelsk översättning Havana pepper

Havannapeppar (Capsicum chinese) är en chilipepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter). Arten omfattar de riktiga tortyrmedlen, eller världsmästarna på scoville­skalan om man så vill. I praktiken från 100.000 till drygt 2.000.000 scoville  (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Habanero var förr världens hetaste chilifrukt, men världsrekordet innehas sedan 2013 av Carolina Reaper från USA (se nedan). Blommorna är vita och växer i klasar på busken. Frukterna är oftast bärliknande eller klockformade, 2,5 och 5 centimeter breda med jämn eller oregelbunden form. Liksom andra chilis är de oftast gröna som omogna. Mognadsfärgerna varierar från orange till gult, rött, vitt, brunt och laxrosa. Habanero är den mest kända och odlade havannapepparen.

Ursprung: Såväl det latinska namnet "chinese" och populärnamnet "havanna" är missvisande med avseende på artens uppkomst. Peppararten har samma härkomst som all annan chili, nämligen från Anderna och närmare bestämt från Peru med angränsande områden. "Chinese" på grund av att arten namngavs av den holländske botanisten Nikolaus Joseph von Jacquin år 1776, som trodde frukten var från Kina eftersom kryddan användes flitigt i kinesisk mat. I själva verket hade den förts till Asien av spanjorer och portugiser på 1500-talet. Namnet "havanna" kommer sig av att chilin exporterades från Havanna. Även habanero betyder "från habana" det vill säga Havanna.

Odling: Havannapepparn är en flerårig växt som trivs i varmt klimat och rikligt med vatten. Mängd vatten påverkar kapsaisinhalten, hettan i fruktköttet (mycket vatten, lägre halt). Arten odlas främst i Västindien, Brasilien, Afrika och Mexiko. Största odlingen av habanero finns på Yucatanhalvön i Mexico. Därutöver i större skala i Belize, Panama, Costa Rica, Colombia, Ecuador samt i Texas, Idaho och California i USA. Importen som kommer till Sverige av habanero sker från många platser som Holland, Spanien. Israel, Ungern, Marocko med flera platser beroende på säsong.


HAVANNAPEPPAR SCOVILLEGRADER

Scoville (sv, msv) är den skala med vilket man mäter chilipepparns grad av hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Det ligger odlarprestige i att hamna på prispallen. De flesta har från 200.000 - 300.000 scoville.

Scoville > 1.000.000:

  • Carolina Riper, USA: 2.200.000 sv (världsrekord 2013 noterat i Guinness Rekordbok). Se film via länk nedan.
  • Moruga scorpion, Trinidad: > 2.000.000 (världsrekord 2012). 
  • Bhut Jolokia, Nordindien: 1 - 1,5 msv. 
  • Scorpion Butch T, Trinidad: > 1,4 msv.
  • Naga Viper, England: ~1,4 msv.
  • Naga Morich, Bangladesh: ~1 msv.
  • Med flera.

Scoville 100.000 - 1.000.000 scoville:

  • Habanero (som förekommer i svenska butiker): Vanligtvis röd, cirka 5 centimeter bred, 100.000 - 300.000 sv.
  • Red Savina Habanero: 325.000 - 575.000 sv.
  • Caribbean Red Habanero 300.000 - 445.000 sv.
  • Black/Chocolate Habanero: 400.000-450.000 sv.
  • Scotch Bonnet, ("skotsk huvudbonad"): 150.000-325.000 sv. Förväxlas lätt med habanera för att de är så lika till utseende, hetta och smak. Skotten är mer långsträckt.
  • Adjuma, Suriname 100 - 500.000 sv.
  • Hainan Yellow Lanterna ("kinesisk gul lykta"): 100-350.000 sv.
  • Madame Jeanette, Surinam: 100 - 350.000 sv.
  • Fatali, Mellan- och Sydafrika: 125.000 - 325.000 sv.
  • Datil, Florida USA: 100.000-300.000 sv.
  • Med flera.

< 1000 scoville:

  • Ají Dulce är blekfisen i havannafamiljen, undantaget som bekräftar regeln: 0-50 sv. Mild som paprika eller "röd chili" i svensk butik.

SÅ ANVÄNDS HAVANNAPEPPAR

Använd havannapeppar på samma sätt som annan chilipeppar, men med försiktighet. Prova gärna Habanero ihop med aprikos och exotiska frukter. Frukten förlorar snabbt sin arom när den kokas. Av chilipepparn gör man het sås och salsablandningar av allehanda slag. Se filmer via länk nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Chilifrukters hetta och smak

Film: Breeding the World’s Hottest Pepper, Carolina Riper

Film: Habanero Harvest!

Film: Producción de Chile Habanero

Film: Cooking with Habanero Peppers

Film: Salsa de habanero

Film: Hot Sauce Recipe

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Havannapeppar

Det finns 1 recept med Havannapeppar