Flerårig spanskpeppar

Fotograf/bild: Rescue-uk Org, Zimbabwe

Flerårig spanskpeppar

(Cabai Rawit, Hawaiian chile pepper,Malagueta pepper, Siling Labuyo, Xiaomila)

Latin: Capsicum frutescens

Flerårig spanskpeppar (Capsicum frutescens) är en chilpepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter) och närbesläktad till spanskpeppar (se dito). Det är en perenn (flerårig) buske med uppåt växande spetsiga små frukter (1-2 cm). Färgen varierar från grönt till orange, vitt och rött när mogen. Två varianter av arten är välbekanta i Sverige, nämligen Tabasco och Piri piri (se respektive).

Ursprung och odling: Liksom annan spanskpeppar är dess ursprung från Mellan- och Sydamerika, närmare bestämt från norra Anderna där den fortfarande växer vild. Den sprider sig snabbt i tropiska och subtropiska områden och odlas rikligt i Latin- och Sydamerika, Asien och Afrika.

Scovillestyrka: Tydlig, skarp till utpräglad: 30.000-200.000 (läs mer > Chilifruktens hetta och smak). Varianter:

  • Tabasco pepper, Mexiko: 30.000-50.000 scoville. Läs mer > Tabasco pepper.
  • Piri piri Afrika: 100-175.000 scoville. Läs mer > Piri piri.
  • Cabai Rawit, Indonesien: 50.000 - 100.000 scoville.
  • Hawaiian chile pepper, Hawaii: 50.000 - 70.000 scoville.
  • Malagueta pepper, Brasilien: 50.000 - 100.000 scoville.
  • Siling Labuyo Filipinerna: 80.000-100.000 scoville.
  • Xiaomila, Yunnan Kina. En av de tre mest använda chilin i det kinesiska köket.


SÅ ANVÄNDS FLERÅRIG SPANSKPEPPAR

Flerårig spanskpeppar används som annan chili som smaksättare av mat. Av frukten pressas chilipepparsås till exempel Tabasco (läs mer > Om chilisåser). Används ofta som krukväxt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Chilifrukters hetta och smak

Om chilisåser

Piri piri

Spanskpeppar

Tabasco peppar

Film: Qué es Capsicum Frutescens?

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Flerårig spanskpeppar

Det finns 1 recept med Flerårig spanskpeppar