(spanskpeppar, chilipepparfrukt)
Latin: Capsicum annum
chili fruits (UK), chilli fruits (US), chilli peppers, hot peppers
piments
peperoncino, peperoncini
Chilipheffer
guindillas, pimiento picante, pico picante, chile picante
Spanskpeppar (Capsicum annum) är en chilipepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter). Blommorna är vita, medan frukternas färg, storlek, smak och hetta varierar. Det är den mest odlade arten i världen, tillika den art med allra flest varianter och de vi främst hittar i handeln. Hit hör bland andra paprika, jalapeno och den kryddstarka kajennpepparn. Det svenska namnet "spanskpeppar" på grund av att vi först fick chilipepparn från detta land.
Ursprung och odling: Liksom annan chilipeppar är dess ursprung från Mellan- och Sydamerika, närmare bestämt från norra Anderna där den fortfarande växer vild (läs mer > Om chilifrukter). Spanskpeppar odlas i hela världen även i Europa.
SÅ ANVÄNDS SPANSKPEPPAR
Frukterna används färska, torkade, rökta och inlagda som tillbehör eller kryddning av mat. Av frukten gör man allehanda starka chilipepparsåser och pastor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06