Latin: Grossularia, Ribes uva-crispa
                 gooseberry, European gooseberry
                gooseberry, European gooseberry
              
                 groseille à maquereau
                groseille à maquereau
              
                 uva spina
                uva spina
              
                 Stachelbeere
                Stachelbeere 
              
                 grosella espinosaueuropea, uva espina
                 grosella espinosaueuropea, uva espina
              
Krusbär (Ribes uva-crispa = druva-krusig) är en art i släkte Ripsar även kallat Vinbärssläktet (läs mer > Vinbär). Krusbär är en buske cirka 1 meter hög med taggig stam, handflikiga blad och små vita klockformade hängande blommor. Arten är hemmahörande i Europas tempererade områden och i Östra Asien, troligen med ursprung från Kaukasus. Krusbär växer i hagar och snårig terräng, i stenrösen och klippspringor. Den har har spritts och kultiverats runt om i Europa och i andra delar av världen där den har förvildats till exempel i Nordamerika (läs mer, se odling nedan). Det franska namnet groseille à maquereau ("makrillsvinbär") på grund av att bären traditionellt använts till en sås serverad till makrill. Se film, klicka på "BrowVeg" under bilden ovan.
Frukten: Det finns gröna, gula och röda krusbär.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Kaukasus, Västasien.
- Frukt: Rundoval med grönt, bärnstensgult eller vinrött skal. Storlek och form varierar. Skalet är fast, glatt och ganska tjockt, ofta fint hårigt. Fruktköttet är mycket saftigt.
- Mognad: Sensommaren.
- Smak: Sötsyrlig. De lite större röda är sötare än de gröna. Medel sockerhalt (c:a 9%) och medel andel syra (c:a 0,8%). Läs mer > Fruktsmak.
- Alternativ vara: Vinbär, kapkrusbär.
- Försäljning: Färska sällsynt förekommande i butik. Krusbärsmarmelad ibland.
- Förvaring: Kallt, i kylskåp. 2-3 veckor. Går bra att frysa.
Carl Jonas Love Almqvist, svensk författere och lyriker (1793-1866): Blott Sverige svenska krusbär har. Och blott Sverige har en så stark vilja att ständigt förneka att det finns något som kan kallas svenskt.
SÅ ANVÄNDS KRUSBÄR
Halvmogna bär är syrliga och passar bäst till marmelad eller gelé tack vare högt pektininnehåll. Mogna bär är sötsyrliga, särskilt de röda och kan ätas färska. Förutom till marmelad passar bären utmärkt till sötsyrlig efterrättspaj, kräm och till en uppfriskande sorbet eller dryck. I England picklas frukten som används i sås till fisk och kött (läs mer > Pickles).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
Läs mer
Recept med Krusbär
Det finns 2 recept med Krusbär
- 
                
                    Krusbärskräm, krusbärskompottTid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                