 
  
              
  
    
              
    
  
              Agavesirap
(agavesirap, agavenektar, agavehonung = framställs av växtsaft från agave)
Latin: Agave, Agave tequilana, Agave americana, Agave salmiana
                 agave syrup, agave nectar, maguey syrup = produced from agave vegetable juice
                agave syrup, agave nectar, maguey syrup = produced from agave vegetable juice
              
                 sirop d´agave, nectar d´agave, agualmiel = à base de jus de légumes d´agave
                sirop d´agave, nectar d´agave, agualmiel = à base de jus de légumes d´agave
              
                 sciroppo di agave = a base di succo di verdura di agave
                sciroppo di agave = a base di succo di verdura di agave
              
                 Agavensirup, Agavendicksaft = hergestellt aus Gemüsesaft von Agave
                Agavensirup, Agavendicksaft = hergestellt aus Gemüsesaft von Agave
              
                 jarabe de agave = elaborado con jugo de vegetales de agave
                jarabe de agave = elaborado con jugo de vegetales de agave
              
                Grupper inom
                Sirap:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Agavesirap är ett sötningsmedel framställt av växtsaft från olika arter agave, främst från arterna Agave tequilana och Agave salmiana. Det är kaktusliknade växter rikligt förekommande i Mexiko, av vilken man framställer sirap och spritdryckerna tequila och mescal (se dito). Sirapen är något mer tunnflytande och sötare än socker. Läs mer > Sirap. Se recept med agavesirap, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 140 gram, 100 gram = 0,7 dl.
- Smak: Mycket söt, sötare än socker.
- Alternativ vara: Honung, lönnsirap, ljus sirap.
- Försäljning: Förekommer i välsorterade butiker.
- Jämförpris: Mycket högt tillbehörspris cirka 100 kr/kg, men inte lika dyrt som lönnsirap (~200 kr/kg). Vanlig sirap 20-25 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaras i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Produktion: Växtsaften (saven) skördas olika för Agave tequilana (inklusive A. americana) och för Agave salmiana.
- A. tequilana: Bladen skärs av på tequilan efter att den blivit 7-14 år gammal. Saften piña (jfr piña colada = "tvättad piña") pressas (extraheras) och filtreras.
- A. salmiana: Stjälkstammen i mitten (quiote) skärs av vilket skapar ett hål i mitten av växten. Hålet fylls med växtsaft (aguamiel = agavehonung) som dagligen samlas upp.
- Sirap: Växtsaften upphettas och kokas ner till sirapslikande konsistens, varvid den bryts ner till enkla sockerarter. Kan också framställas på kemisk vis utan upphettning. Färgen kan variera från ljus till mörk bärnsten. Sirap från tequilana innehåller 56-60% fruktos och cirka 20% glukos. Salmiana innehåller huvudsakligen sackaros (vanligt socker). 
SÅ ANVÄNDS AGAVESIRAP
Sirapen används som sötningsmedel på samma sätt som annan sirap och honung, men mängden bör minskas på grund av dess högre sötma. Agave används även för tillverkning av de mexikanska spritdryckerna tequila och mescal.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Agavesirap
Det finns 9 recept med Agavesirap
- 
                
                    Hjortron med rostade valnötterTid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    AmarulamousseSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    HallongazpachoTid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Sötsur rödlök till matenTid: 10 min (+ 30 min) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Mintsmakande våffeltårta med hallonTid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Äpple och päroncrustade med syrliga russinTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian 
- 
                
                    Bovetevåffla med grön grädde ¤Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    LingonlassiTid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Basilikamarinerade vinbär (tillbehör)Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara