Fingercitron

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fingercitron

(fingercitron, buddas hand = underart till suckatcitron)

Latin: Citrus medica var. sarcodactylis

Engelsk översättning fingered citron, Buddha´s hand = subspecies of cedrate

Fransk översättning main de Bouddha, citron doigt = sous-espèce de cedrat

Italiensk översättning cedro a mano di Budda = sottospecie di cederat

Tysk översättning Buddhas Hand, Fingerzitrone = Unterart der Zitratcitrone

Spansk översättning mano de buda = subespecie de cidra

Fingercitron är en underart till suckatcitron (läs mer > Citroncitrus), tillika en sortgrupp med åtminstone ett dussintal olika sortvarianter. Plantan är en taggig buske som kan bli 5 meter hög och växer i höglänt terräng i Sydostasien. Frukten bildar tentakler ("fingrar") och blir stor som en hand. Den kallas också Buddhas hand/fingrar och har religiös innebörd inom buddhismen.

  • Kategori: Citroncitrus  (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Sydostasien.
  • Form, vikt: Frukten utvecklas som en avlång knöglig frukt som vid mognad får utfällda "fingrar" utspridda eller tätt sittande. Som mogen ofta stor som en hand och väger runt 2 kilo, men variationen i storlek är stor.  
  • Skal/färg: Tjockt skal. Som omogen är den grön och gul-orange-brun i olika nyanser när den mognat. Aromatisk doft av citron och lavendel, även som torkad.
  • Fruktkött: Ringa, om ens något innehåll av saftigt fruktkött eller kärnor. I stället är i stället en svampig vit märg. 
  • Mognad: Höst och förvinter.
  • Smak: Fruktskalet har bitter-söt smak. Märgen har lätt söt smak.
  • Alternativ vara: Suckatcitron, limett, citron.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring/hållbarhet: Bäst svalt 10-15°C. Hållbar 2-4 veckor. I rumstemperatur cirka 1 vecka.


SÅ ANVÄNDS FINGERCITRON

Frukten äts inte naturell som annan frukt, utan används mest till smaksättning av annan mat. Unga exemplar kan skivas och användas i sallader eller som garnering av fisk eller dylikt. Frukten kan liksom suckatcitron kanderas till suckat (läs mer > Suckat). Frukten som är väldoftande används i bland andra Kina och Japan till att parfymera rum och kläder. För buddhister är frukten en religiös gåva. Den bör därvid helst se ut som en sluten hand, vilket symboliserar att be.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

CITRONCITRUS

Om citrusfrukter

Suckat