Om inlagd gurka

Om inlagd gurka

(syltgurka, inlagd ättiksgurka, pressgurka, inlagd smörgåsgurka, primörgurka, inlagd saltgurka, mjölksyrad gurka)

Italiensk översättning sottaceti

Tysk översättning Salzgurke, Essiggurke

Spansk översättning encurtidos

Inlagd gurka (syltgurka = inlagd i sockerlag) förekommer i många olika former, små och stora, hel eller skivad, som smaksatts med allehanda kryddor. Svenska klassiker är saltgurka och ättiksgurka. Alla slags gurkor kan användas till inläggning.

  • Saltgurka är som regel druvgurka (västeråsgurka) inlagd i saltlag. Smaken är saltsur och passar bland annat till kött- och färsrätter. Se recept > Inlagd saltgurka. Färdig saltgurka säljs hel eller skivad i butik.
  • Ättiksgurka är gurka inlagd i ättika och socker. Smaken är friskt sötsyrlig och passar till allehanda kött- och färsrätter. Den gurka som säljs i butik brukar smaksättas med senapsfrön, kajenn- och dillextrakt. Skivad brukar den benämnas smörgåsgurka eller snittgurka (jämför recept > Mormors inlagda ättiksgurka). Vid ättiksinläggning i hemmen används som regel grön slanggurka vilket ger en annan smak och karaktär (se recept > Inlagd ättiksgurka). Pressgurka är ättiksgurka som lagts under press, dvs en tyngd är lagd på gurkan under marineringen för att få en fastare konstistens (se recept > Pressgurka).
  • Asiagurka är en variant av slanggurka (läs mer > Asiagurka). Den används främst som syltgurka (inlagd gurka). Sällsynt förekommande i Sverige, men desto vanligare i Danmark. Se recept > Hemsyltad asiagurka.
  • Kornichoner (fr. cornichons) är minigurkor på franskt vis. Läs mer > Kornichon.
  • Armenisk gurka är biologiskt en melon som har mild gurksmak. I Mellanöstern använder man den till inläggning. Läs mer > Armenisk gurka.
  • Pickels (eng. pickles = "saltlake") är engelskmännens namn på inlagda grönsaker. Läs mer > Pickles.
  • Bostongurka är en mix av hackad gurka, lök, paprika och kryddor. Namnet är ett inregisterat varumärke av AB Felix. Det har ingenting med staden Boston att göra, utan är en svensk vara tänkt som tillbehör till snabbmat med associering till USA. Se > Bostongurka.
  • Mjölksyrad gurka är inlagd gurka på gammaldags konserveringssätt genom att den surats i mjölk. Egentligen är alla former av gurkinläggning gamla konserveringsmetoder. Läs mer > Om surgörning.


SÅ ANVÄNDS INLAGD GURKA


Inlagd gurka används som smaksättare och tillbehör till allehanda rätter och som smörgåspålägg.

Läs mer

Gurkor

Pickles ¤

Om surgörning

Armenisk gurka

Recept med Om inlagd gurka

Det finns 52 recept med Om inlagd gurka