Latin: Oleum helianthus annuus

Engelsk översättning sunflower oil

Fransk översättning huille de tournesol

Italiensk översättning olio di girasole

Tysk översättning Sonnenblumenöl

Spansk översättning aceite de girasol

Solrosolja är vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av solrosfrön, vilka innehåller 40-50 % fett.
Det finns kall- och varmpressad olja. Även raffinerad.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt -17°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad har låg värmetålighet, sotpunkt ~160°C. Raffinerad är värmetåligare ~232°C. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Kallpressad har nötig smak. Karaktäristik lukt. Raffinerad är blekgul, med tiden gulnande, utan nämnvärd lukt och med mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Annan mild olja, till exempel rapsolja.
  • Försäljning: Huvudsakligen raffinerad. 
  • Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 25-60 kr/liter. Eko 50-100 kr/liter. Kallpressad 60-150 kr/liter.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Hälsa/näring: Solrosolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~13%. Innehåller ingen kolesterol.

Produktion: Världsproduktion av solrosolja 2014 var 16 miljoner ton, varav Östeuropa svarade för 63%, Västeuropa 13%, Asien 11%, Sydamerika 7% och övriga världen för 6%. Största producentländer var Ukraina med 28% av världsproduktionen, följt av Ryssland 26%, Argentina 6% och Turkiet 5%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS SOLROSOLJA

Kallpressad passar till smaksättning av mat, varmpressad som stekfett. Ingår ofta i margarin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Kallpressning, varmpressning

Solrosfrön

Sotpunkt

Raffinera

Om matoljor

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Recept med Solrosolja

Det finns 8 recept med Solrosolja