(solrosolja)
Latin: Oleum helianthus annuus
sunflower oil
huille de tournesol
olio di girasole
Sonnenblumenöl
aceite de girasol
Solrosolja är vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av solrosfrön, vilka innehåller 40-50 % fett.
Det finns kall- och varmpressad olja. Även raffinerad.
Hälsa/näring: Solrosolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~13%. Innehåller ingen kolesterol.
Produktion: Världsproduktion av solrosolja 2014 var 16 miljoner ton, varav Östeuropa svarade för 63%, Västeuropa 13%, Asien 11%, Sydamerika 7% och övriga världen för 6%. Största producentländer var Ukraina med 28% av världsproduktionen, följt av Ryssland 26%, Argentina 6% och Turkiet 5%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS SOLROSOLJA
Kallpressad passar till smaksättning av mat, varmpressad som stekfett. Ingår ofta i margarin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04