Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3297 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé hel bit 700.0 gram 26%
Solrosolja 1.5 msk 5%
Salt 0%
Marinad:
Svartpeppar grovmald 1.5 msk 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Ingefära färsk 3.5 cm 1%
Timjanblad 1.0 tsk 0%
Mörk sirap till marinad ¤ 1.2 dl 16%
Balsamvinäger röd } 1.5 msk 1%
Chiliflingor 1.0 tsk 0%
Sås:
Vitvinsvinäger 1.5 msk 0%
Vatten 1.7 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Sötpotatis 2.0 styck 12%
Potatis 3.0 styck 6%
Grädde (el. mjölk) 1.5 dl 16%
Smör normalsaltat 4.0 msk 12%
Haricots verts färska 200.0 gram 2%
Aluminiumfolie Äts ej
Kockskolan:
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Marinera dag 1: Grovkrossa svartpeppar. Skala och pressa vitlök (el. skiva+mosa). Riv ingefära. Repa av timjanblad. Blanda alla marinadingredienser i en stor skål. Vänd ner filén. Se till att marinaden täcker köttet. Täck med plastfilm och låt marinera i kylskåp i 24 timmar. Vänd köttet några gånger.
- Dag 2: Sätt ugnen på 200ºC.
- Potatismos: Skala och skär potatis i små bitar och sötpotatis i större bitar. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
- Mosa potatisen med en potatisstöt, elvisp eller mixerstav. Blanda med grädde eller mjölk och lite smör. Smaka av med salt och peppar.
- Filé: Ta ur köttet, skrapa av marinaden, torka av köttet, salta. Sila och spar marinad till sås.
- Hetta upp olja i stor panna eller gryta på hög värme och bryn filén runt om till fin färg.
- Lägg köttet i ugnssäker form. Stick in stektermometer och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter (=blodig). Stick in en termometer och kontrollera kärntemperaturen (se kommentar).
- Sås: Koka ner vinäger till halv mängd. Tillsätt vatten och fond och smaksätt med marinad. Låt sjuda i 8-10 minuter.
- Bönor: Koka upp vatten i en kastrull. Noppa bönorna (nyp av ändarna). Koka bönorna ett par minuter.
- Skär upp köttet och servera.
Kockens kommentar
Kärntemperaturer ("innertemperatur"):
Stekgrader kött *) | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Svärtad marinerad pepparstek
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan