Svärtad marinerad pepparstek

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svärtad marinerad pepparstek

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé hel bit

700.0 

gram

Solrosolja

1.5 

msk

Salt

 

 

 

Marinad:

 

Svartpeppar grovmald

1.5 

msk

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Ingefära färsk

3.5 

cm

Timjanblad

1.0 

tsk

Mörk sirap till marinad ¤

1.2 

dl

Balsamvinäger röd }

1.5 

msk

Chiliflingor

1.0 

tsk

 

Sås:

 

Vitvinsvinäger

1.5 

msk

Vatten

1.7 

dl

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Sötpotatis

2.0 

styck

Potatis

3.0 

styck

Grädde (el. mjölk)

1.5 

dl

Smör normalsaltat

4.0 

msk

Haricots verts färska

200.0 

gram

Aluminiumfolie

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Perdera

Kryddigt rött vin
Pris: 68 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3297 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 7%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 538 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé hel bit 700.0 gram 26%

Solrosolja 1.5 msk 5%

Salt 0%

 

Marinad:

Svartpeppar grovmald 1.5 msk 1%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Ingefära färsk 3.5 cm 1%

Timjanblad 1.0 tsk 0%

Mörk sirap till marinad ¤ 1.2 dl 16%

Balsamvinäger röd } 1.5 msk 1%

Chiliflingor 1.0 tsk 0%

 

Sås:

Vitvinsvinäger 1.5 msk 0%

Vatten 1.7 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Sötpotatis 2.0 styck 12%

Potatis 3.0 styck 6%

Grädde (el. mjölk) 1.5 dl 16%

Smör normalsaltat 4.0 msk 12%

Haricots verts färska 200.0 gram 2%

Aluminiumfolie Äts ej

 

Kockskolan:

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 24 tim )

  1. Marinera dag 1: Grovkrossa svartpeppar. Skala och pressa vitlök (el. skiva+mosa). Riv ingefära. Repa av timjanblad. Blanda alla marinad­ingredienser i en stor skål. Vänd ner filén. Se till att marinaden täcker köttet. Täck med plastfilm och låt marinera i kylskåp i 24 timmar. Vänd köttet några gånger.
  2. Dag 2: Sätt ugnen på 200ºC.
  3. Potatismos: Skala och skär potatis i små bitar och sötpotatis i större bitar. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
  4. Mosa potatisen med en potatisstöt, elvisp eller mixerstav. Blanda med grädde eller mjölk och lite smör. Smaka av med salt och peppar.
  5. Filé: Ta ur köttet, skrapa av marinaden, torka av köttet, salta. Sila och spar marinad till sås.
  6. Hetta upp olja i stor panna eller gryta på hög värme och bryn filén runt om till fin färg.
  7. Lägg köttet i ugnssäker form. Stick in stektermometer och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter (=blodig). Stick in en termometer och kontrollera kärntemperaturen (se kommentar).
  8. Sås: Koka ner vinäger till halv mängd. Tillsätt vatten och fond och smaksätt med marinad. Låt sjuda i 8-10 minuter.
  9. Bönor: Koka upp vatten i en kastrull. Noppa bönorna (nyp av ändarna). Koka bönorna ett par minuter.
  10. Skär upp köttet och servera.

Kockens kommentar

Kärntemperaturer ("innertemperatur"):

 Stekgrader kött *)

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Oxfilé till större sällskap

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Svärtad marinerad pepparstek