Pomelo

Fotograf/bild: Film: Yans Life, pomelo

Pomelo

(pomelo, honungspomelo, blodpomelo = variant av pompelmus)

Latin: Citrus maxima

Engelsk översättning pummelo = a variation of shaddock

Fransk översättning pomélo (pamplemousse) = une variante de pampaleone

Italiensk översättning pummelo, pomelo = una variazione di pampaleone

Tysk översättning Pumelo = eine variation von Pampelmuse

Spansk översättning pomelo, cimboa = una variación de pamplemusa

Grupper inom
Pomelo:

Dangyuja

Pomelo är en art i släkte citrus, biologiskt en hybrid mellan pompelmus och en liten del grapefrukt (läs mer > Strcitrus). Hemmahörande i tropiska Sydostasien där den förekommer vild. Det finns olika sortvarianter. Den är mycket snarlik pompelmus och ibland betraktad som samma art, båda klassas som Citrus maxima (läs mer > Storcitrus). Sammanblandas ibland även med grapefrukt till exempel i Frankrike där båda sorterna benämns pamplemousse. Se film, klicka på"Yans life" under bilden ovan. 

  • Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Sydostasien.
  • Form, vikt: Stor, rund droppformad, 15-30 centimeter bred. Standard i butik 15 cm och 900 gram/styck. Kan väga upp till 3 kilo. Skal 1/3-del av vikten
  • Skal/färg: Gul-grönt ytterskal och tjockt svampigt innerskal. 
  • Fruktkött: Halvsaftigt, ganska fast gul-grönt, gul-orange eller mörkrött (blodpomelo) fruktkött, med få eller inga kärnor. Mellan klyftorna finns hinnor som är så kraftiga och sega att man inte gärna äter dem.
  • Mognad: Under vinterhalvåret.
  • Smak: Milt sötsyrlig, inte lika syrlig som grapefrukt.
  • Alternativ vara: Grapefrukt, sweetie, eller ugli.
  • Säsong/försäljning: November-mars. Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring/hållbarhet: Helst svalt i 10-15°C. Lång hållbarhet tack vare tjockt skal. Inslaget i papper och förvarad i luftigt utrymme kan frukten lagras i upp till tre månader varvid smaken utvecklas.

Odling: Frukten odlas kommersiellt i södra Kina, Thailand, Taiwan, södra Japan, Mexiko och Israel.


SÅ ANVÄNDS POMELO


Pomelo äts naturell, används i sallader och till marmelad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Läs mer

STORCITRUS

Ugli

Om citrusfrukter

Recept med Pomelo

Det finns 1 recept med Pomelo