Dutch chili

Fotograf/bild: Grönsakshallen

Dutch chili

(holländsk chili)

Dutch chili är en variant av arten spanskpeppar (Capsicum annum). Den importeras från Holland, därav namnet. På 1500-talet förde spanjorerna och portugiserna chilin till Asien. Från Indonesien sedan till Holland där man odlar plantan i växthus. Plantan ger avlånga och lätt böjda frukter med konform liknande kajennpeppar, men är mildare. Kallas ibland spanskpeppar, vilket är ett artnamn med många varianter. Läs mer > Spanskpeppar.

  • Scovillestyrka: Viss hetta 2 500 - 5 000. Läs mer > Chilifruktens hetta och smak.
  • Smak: Fruktig, saftig. Den fullt mogna röda har svag sötma och fylligare styrka.
  • Alternativ vara: Annan chili med låg hetta.
  • Vikt: Cirka 20 gram.
  • Försäljning/säsong: Färsk Dutch är mycket vanlig i svenska butiker året om. Finns i grön, gul, och röd.
  • Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Chili är känslig för stötar, uttorkning och kyla.


SÅ ANVÄNDS DUTCH

Passar de flesta "normalsvenskar" med acceptabel hetta. Används i allt från grytor till rostad och mixad i salsor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Spanskpeppar

Chilifrukters hetta och smak

Chilifrukters färg och form

Recept med Dutch chili

Det finns 161 recept med Dutch chili