Dutch chili ofta kallad spansk peppar

Fotograf/bild: Wexthuset

Spanskpeppar

(spanskpeppar, chilipepparfrukt)

Latin: Capsicum annum

Engelsk översättning chili fruits (UK), chilli fruits (US), chilli peppers, hot peppers

Fransk översättning piments

Italiensk översättning peperoncino, peperoncini

Tysk översättning Chilipheffer

Spansk översättning guindillas, pimiento picante, pico picante, chile picante

Spanskpeppar (Capsicum annum) är en chilipepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter). Blommorna är vita, medan frukternas färg, storlek, smak och hetta varierar. Det är den mest odlade arten i världen, tillika den art med allra flest varianter och de vi främst hittar i handeln. Hit hör bland andra paprika, jalapeno och den kryddstarka kajennpepparn. Det svenska namnet "spanskpeppar" på grund av att vi först fick chilipepparn från detta land.

  • Smak: Fruktköttet är som regel saftigt med varierande smak.
  • Hetta: Alltifrån 0 scoville hos paprika till påtaglig hetta upp till 100.000 scoville. Sällsynt över 100.000 och flertalet har under 50.000 scoville. Dutch chili 2.500 - 5.000, jalapeno 2.500 - 8.000 och kajennpepparns olika varianter från under 1.000 till 125.000 (se respektive chili). Läs mer > Chilifrukters hetta och smak.
  • Alternativ vara: De olika sorterna är utbytbara mot varandra, främst hettan skiljer dem åt.
  • Försäljning/säsong: Färsk säljs året om i butik. Utbudet i Sverige är dock minimalt. Utöver paprika och jalapeno finns i butik främst grön och röd Dutch chili (bild ovan), vilket är en förhållandevis mild chilipeppar.
  • Jämförpris: Mycket högt vanligen runt 500 kr/kg. Dock låg åtgång. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Jalapeño är känslig för stötar, uttorkning och kyla.

Ursprung och odling: Liksom annan chilipeppar är dess ursprung från Mellan- och Sydamerika, närmare bestämt från norra Anderna där den fortfarande växer vild (läs mer > Om chilifrukter). Spanskpeppar odlas i hela världen även i Europa.


SÅ ANVÄNDS SPANSKPEPPAR

Frukterna används färska, torkade, rökta och inlagda som tillbehör eller kryddning av mat. Av frukten gör man allehanda starka chilipepparsåser och pastor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Chilifrukters färg och form

Chilifrukters hetta och smak

Dutch chili

Om prisjämförelser

Chilepepparföreningen

Film: Chiliodling

Film: How to grow Chilli Peppers

Recept med Spanskpeppar

Det finns 203 recept med Spanskpeppar