
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Aromat
(Aromat® = vitlökssalt med bl.a. mononatriumglutamat, omamismak)
Aromat® = garlic salt with i.a. monosodium glutamate, omami flavor
Aromat® = sel d´ail avec i.a. glutamate monosodique, arôme omami
Aromat® = sale all´aglio con i.a. glutammato monosodico, aroma omami
Aromat® = Knoblauchsalz mit u.a. Mononatriumglutamat, Omami-Geschmack
Aromat® = sal de ajo con i.a. glutamato monosódico, sabor omami
Aromat® (namnskyddat varumärke) är klassisk kryddblandning introducerad år 1953 som består av lök, vitlök, sellri, vegetablisk olja, mjölksocker, jästextrakt och tillsatser som klumpförebyggande medel (E552) och smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621). Natrimglutamat, även benämnt umami eller den 5:e smaken, används i många färdigrätter. Många upplever att färdigmat ofta smakar likadant oavsett rätt, vilket beror på låg andel råvaror och pga smakförstärkaren. Aromat är ett bra exempel om man vill få en uppfattning om hur umami smakar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
ANVÄNDNING
Aromat kan användas på olika sätt för att smaksätta mat, som bordkrydda eller vid tillredning av mat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Recept med Aromat
Det finns 1 recept med Aromat
-
Fiskgryta med kokos
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan