Latin: Capsicum annuum

Engelsk översättning bell pepper, sweet pepper

Fransk översättning poivron

Italiensk översättning peperone, peperoni

Tysk översättning Paprika

Spansk översättning pimiento morrón, chile dulce, pimiento dulce

Paprika är en variant av arten spanskpeppar (läs mer > Spanskpeppar). Det är en meterhög flerårig buske med stora glänsande blad. Blommorna är små och vita som utvecklar stora saftiga frukter. Busken trivs bäst i fuktigt klimat i 21-29ºC. Det finns olika varianter i flera färger. De flesta paprikor (liksom chilepeppar) börjar sitt liv som grön (pga. klorofyll), men kan även vara vit, eller purpurröd. När paprikorna mognar skiftar färgen till gult, orange eller rött. Detta är alltså mogna paprikor. Hos en del sorter stannar klorofyllet kvar och de blir då bruna. Paprika som är en chilifrukt har sitt ursprung i det tropiska och subtropiska norra Sydamerika.

Ursprung: Paprikan är hemmahörande i Mellanamerikas och norra Sydamerikas bergssluttningar (läs mer > Om chilifrukter). Chilin upptäcktes av Columbus och det var spanjorer och portugiser som spred frukterna till Europa och Asien. Från Iberiska Halvön spreds paprikan (bell pepper) vidare. Den paprika som finns i Ungern (sweet pepper) är lite mildare i smaken och kan ha kommit in bakvägen från Himalayas slutningar via Turkiet. Ungern är känd för sitt milda paprikapulver (se Paprikapulver).

  • Vikt: Paprika i handel är cirka 8 x 10 centimeter och väger runt 200 gram (150-250g).
  • Smak/hetta: All paprika är saftig med frisk smak och ingen eller obetydlig hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). De gröna har starkast smak, medan de röda och gula som mognat längre på plantan fått mildare och sötare smak. Paprika är en så kallad klimakterisk frukt, det vill säga den mognar ytterligare efter skörd.
  • Alternativ vara: Paprikapulver. Färsk paprika är svår att ersätta med annan grönsak.
  • Försäljning/säsong: Färsk paprika importeras året om till Sverige. Under maj-oktober främst från Holland, under november-maj främst från Spanien. Svensk växthusodlad kan förekomma under sommarhalvåret.
  • Förvaras svalt, cirka +10°C, ej under +7°C. Paprika är känslig för stötar, uttorkning och kyla. Förvara den gärna inplastad eller i plastpåse. Grön håller sig bäst, upp till två veckor i rätt temperatur. Gul och röd i cirka en vecka. Förvälld håller lite längre. Paprika kan frysas. Frukten ruttnar vanligtvis inifrån och först i det vita köttet.

Hälsa: Paprika är mycket C-vitaminrik. Bäst är att äta färsk paprika, vid tillagning försvinner mycket av de nyttiga näringsämnena.

Odling: Paprikan som odlas i Sverige är en ettårig växt. Den är frostkänslig och kräver soligt, varmt och vindskyddat läge i mullrik och varm jord med ett pH-värde på 6,0-7,0. Odlas därför bäst i växthus. Måste annars förkultiveras. Plantavstånd 3-5 decimeter. Vattna (ej kvällstid) och luckra jorden regelbundet, samt beskärs plantorna till 3-4 grenar som binds upp eller stöttas. Extra gödning vid fruktsättningen och därefter. Bespruta med såpvatten för att motverka skadeinsekter. Frukterna skördas efterhand som de utvecklas. Läs mer > Odla paprika och chili.

Miljö: Paprika är värmekrävande och i Holland odlas den i växthus. I Spanien är den frilandsodlad, varför sådan är ett bättre miljöval trots längre transport.


SÅ ANVÄNDS PAPRIKA

Paprika passar utmärkt till flertalet rätter rå, kokt stekt, grillad eller ugnslagad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Ansa: Dra ur skaft med frösamling ur frukten eller vrid bort det när frukten delats. Rensa bort vitt fruktkött inuti frukten. Förr var kärnor och vitt kött skarpa i smaken, men numera är smaken mild, så man behöver inte vara noga med detta. Om paprikan skall skalas förvälls den (hastigt kok i max en minut) varefter den avskyls i kallt vatten och skalas. Strimla eller hacka efter behov.
  • paprika är god att äta i sallader, som smörgåspålägg, till ost och dipp, ävensom i god sås och som garnering.
  • Inläggning: Passar som smaksättare i kalla såser och vid inläggningar till exempel av sill. Fungerar väl tillsammans med lök.
  • Kokt: Paprika tål ganska lång koktid till exempel i grytor och soppor, men är bäst lättkokt, vilket bevarar smak, fräschör och nyttigheter. Tillsätt därför gärna paprikan mot slutet i långkok. God även som styvad.
  • Koktid paprika: 2 minuter eller mer, helst inte över 10 minuter.
  • Stekt eller grillad: Lättstek den några minuter i olja och/eller smör. Den kan också hastigt wokas. Paprika brukar ingå som ingrediens på grillspett eller lättgrillas som den är.
  • Ugnslagad: Halverad som den är eller fylld med färsblandning som gratineras i ugn.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Paprikapulver

Om chilifrukter

Chilifrukters hetta och smak

Pimiento de padron

Odla paprika & chili

Spanskpeppar

Bild: Paprikafärger

Recept med Paprika

Det finns 278 recept med Paprika