Latin: Capsicum annuum
bell pepper, sweet pepper
poivron
peperone, peperoni
Paprika
pimiento morrón, chile dulce, pimiento dulce
Paprika är en variant av arten spanskpeppar (läs mer > Spanskpeppar). Det är en meterhög flerårig buske med stora glänsande blad. Blommorna är små och vita som utvecklar stora saftiga frukter. Busken trivs bäst i fuktigt klimat i 21-29ºC. Det finns olika varianter i flera färger. De flesta paprikor (liksom chilepeppar) börjar sitt liv som grön (pga. klorofyll), men kan även vara vit, eller purpurröd. När paprikorna mognar skiftar färgen till gult, orange eller rött. Detta är alltså mogna paprikor. Hos en del sorter stannar klorofyllet kvar och de blir då bruna. Paprika som är en chilifrukt har sitt ursprung i det tropiska och subtropiska norra Sydamerika.
Ursprung: Paprikan är hemmahörande i Mellanamerikas och norra Sydamerikas bergssluttningar (läs mer > Om chilifrukter). Chilin upptäcktes av Columbus och det var spanjorer och portugiser som spred frukterna till Europa och Asien. Från Iberiska Halvön spreds paprikan (bell pepper) vidare. Den paprika som finns i Ungern (sweet pepper) är lite mildare i smaken och kan ha kommit in bakvägen från Himalayas slutningar via Turkiet. Ungern är känd för sitt milda paprikapulver (se Paprikapulver).
Hälsa: Paprika är mycket C-vitaminrik. Bäst är att äta färsk paprika, vid tillagning försvinner mycket av de nyttiga näringsämnena.
Odling: Paprikan som odlas i Sverige är en ettårig växt. Den är frostkänslig och kräver soligt, varmt och vindskyddat läge i mullrik och varm jord med ett pH-värde på 6,0-7,0. Odlas därför bäst i växthus. Måste annars förkultiveras. Plantavstånd 3-5 decimeter. Vattna (ej kvällstid) och luckra jorden regelbundet, samt beskärs plantorna till 3-4 grenar som binds upp eller stöttas. Extra gödning vid fruktsättningen och därefter. Bespruta med såpvatten för att motverka skadeinsekter. Frukterna skördas efterhand som de utvecklas. Läs mer > Odla paprika och chili.
Miljö: Paprika är värmekrävande och i Holland odlas den i växthus. I Spanien är den frilandsodlad, varför sådan är ett bättre miljöval trots längre transport.
SÅ ANVÄNDS PAPRIKA
Paprika passar utmärkt till flertalet rätter rå, kokt stekt, grillad eller ugnslagad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06