Rosépeppar }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosépeppar }

(falsk peppar)

Latin: Schinus terebinthifolius, Shinus molle

Engelsk översättning pink pepper, Brazil Pepper, Peruvian pepper

Fransk översättning poivre rose, baies roses, poivrier d’Amérique

Italiensk översättning falso pepe

Tysk översättning Rosa Pfeffer, Brasilianischer Pfeffer, Rosé-Pfeffer

Spansk översättning falso pimentero, pirul

Rosépeppar är inte släkt med vanlig peppar, utan kommer från två med varandra närbesläktade tropiska träd inom cashewfamiljen, brasilianskt pepparträd (Schinus terebinthifolius) som är buskar eller träd upp till 10 meter och peruanskt pepparträd (Schinus molle) som är träd upp till 15 meters höjd. Det är ständigt gröna träd med fjäderpenslika blad på grenar som i toppen böjer sig nedåt. Blommorna ärr vita och sitter ymnigt i spridda klasar. Trädet har vissa likheter med rönnbärsträdet.

Pepparkornen är små och blanka, först gröna för att under mognaden övergå i rosa, rött eller purpur. Bärens vackra färg gör att de ofta säljs tillsammans med olika pepparsorter. Bären torkas och säljs hela som lätt kan krossas. Rosépeppar kallades förr ibland för falsk peppar i Europa för att den var ett substitut för den dyra vanliga pepparn. Rosépeppar odlas framför allt i norra Sydamerika och Mellanamerika, i Turkiet och på ön Réunion i Indiska Oceanen. Träden har spritts till många andra länder mycket för att de är vackra.


ANVÄNDNING

Rosépeppar är lätt peppriga och milt sötaktig, så milda att de kan ätas naturella och med en smak som påminner om koriander. Rosépeppar passar väl i mildare såser och till ljust kött t.ex. kalv, men också till fisk, skaldjur, fågel och desserter.

Alternativ: Grönpeppar, korianderfrön.

Säsong: Kan köpas året om i välsorterade butiker.

Förvaring: Torkad peppar förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.

Hälsa: Samma allergen som finns i cashewnöt, pistagenöt och mango finns även i rosépeppar.

Läs mer

Om peppar

Grönpeppar

Korianderfrön

Recept med Rosépeppar }

Det finns 24 recept med Rosépeppar }