Kumquat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kumquat

(dvärgapelsin, japansk dvärgapelsin, kamkwat)

Latin: Citrus japonica, Citrus japonica margarita, förr = Fortunella japonica

Engelsk översättning kumquat, cumquats

Fransk översättning kumquat

Italiensk översättning kumquat

Tysk översättning Kumquat

Spansk översättning kumquat

Grupper inom
Kumquat:

Limequat

Kumquat (kinesiska kamkwat = "guldapelsin") är en art inom släkte citrus, som bildar en egen sortgrupp. Kallas även dvärgapelsin. Det är låga buskartade ständigt gröna träd, 2,5-4,5 meter höga, med mörkgrönt glänsande blad och vita blommor i klasar som utvecklar apelsinliknande minifrukter. Stora träd kan producera ett 1000-tal frukter per år. Miniträd förekommer som prydnadsväxt.

Historia: Arten har sitt ursprung från Kina där den växer vilt. Den omtalas i kinesisk litteratur på 1100-talet och i europeisk på 1600-talet. Frukten symboliserar god lycka/tur i Kina med flera asiatiska länder.

Frukten är mycket liten (1,5-4 cm) med ett tunt guldgult eller orangerött slätt skal. Fruktköttet är indelat i 3 till 6 klyftor och har syrlig smak. Man skiljer på ovala och runda sorter. Dessutom finns ett stort antal hybrider.

  • Vikt: Cirka 15 gram.
  • Smak: Sötaktigt skal och medelsyrligt fruktkött. Inte speciellt saftig.
  • Alternativ vara: Bergamott, lime.
  • Försäljning/säsong: Import året om, dock sällsynt förekommande i svenska butiker.
  • Förvaras bäst svalt i 8-12°C. Hållbar 2-3 veckor.

Rund kumquat (Citrus japonica, Marumi kumquat) förekommer i många varianter bland andra Centennial Varielgated och Nordmann seedless.

Oval kumquat (Citrus japonica margarita, Nagami kumquat) finns det många olika sorter av, till exempel Meiwa (Sweet kumquat), Hong Kong, Fukushu och Malyan.

Hybrider förekommer i ett stort antal bland andra Suquart/Lemonquat, Mandarinquat och Limequat (se > Limequat ).

Odling: Kumquat är härdigare än andra citrusväxter och odlas därför på lite högre höjder. Den kräver varma somrar, men tål kortvarigare kyla på vintern ner till −10° C. Frukten har länge odlats i Kina, Korea, Japan och andra sydost­asiatiska länder. Förekommer också i Indien, Pakistan, Iran och runt Medelhavet, samt i Syd-, Mellan- och Nordamerika sedan mitten av 1800-talet. 


SÅ ANVÄNDS KUMQUAT


Man äter frukten naturell hel med skal, eller skivad. Passar bra ihop med (mörk) choklad, t.ex. som dekoration av mousse eller chokladtårta. Passar även i sallader och till drinkar. Vanlig frukt i kinesiska efterrätter. Frukterna kokas in hela i sockerlag eller syltas och serveras som pickles bland annat till kött. Av frukten görs marmelad och gelé. Kumquatsås tillagas av hackad frukt som kokas med smör, honung och salt. Små qumquatträd används som prydnadsträd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Om citrusfrukter

Morton: Fruits of Warm Climates

Recept med Kumquat

Det finns 1 recept med Kumquat