Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Pelle Janzons tigerbiff, Pelle Janssons tigerbiff (förrätt)
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 175
Kcal / portion: 385
GBR (GI) / port: 10
Recept: 1538 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 4%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Oxfilé skiva 1,5 cm 300.0 gram 24%
Rödlök 1.0 styck 4%
Löjrom saltad 120.0 gram 10%
Äggula 4.0 styck 13%
Salt 0%
Tillval:
Tillbehör:
Baguette mini 4.0 styck 46%
Kavring 0%
Kockskolan:
Om råbiff > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Platta ut oxfiléskivorna till tunna skivor och lägg dem på tallrik.
- Skala och finhacka lök.
Bred ut löken i en ring mitt på oxfilén. - Lägg löjrom på löken och rå äggula överst.
- Servera med gott färskt eller rostat vitt bröd. Låt gästerna själva salta och peppra.
Kockens kommentar
Ursprungligen serverades rätten med kavring i stället för vitt bröd och lika delar röd lök, gul lök och gräslök. Rätten troligen uppkallad efter operasångaren Per (Pelle) Janzon 1844-1889. Han lär även ha givit namn åt Janssons frestelse. En tigerbiff är antingen råbiff, eller rå oxfilé med löjrom.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Pelle Janzons tigerbiff, Pelle Janssons tigerbiff (förrätt)
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan