Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Elefantöra
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 120
Kcal / portion: 559
GBR (GI) / port: 7
Recept: 2236 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 5%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Innanlår skiva 1,5 cm 4.0 skivor 36%
Gul lök 1.0 styck 2%
Äggula 4.0 styck 9%
Matfett till stekning 2.0 msk 9%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 24%
Mjölk 2.0 dl 5%
Smör 50.0 gram 16%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Dressing? 0%
Senap 4.0 tsk 2%
Kockskolan:
Så pannsteks kött > Äts ej
Så lagas nötinnanlår > Äts ej
Köttklubba > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. När den är klar mosas den med lite mjölk och en stor klick smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Förbered sallad och hacka lök. Förbered eventuell dressing.
- Kött: Bulta ut biffarna så tunt som möjligt med köttklubba eller knuten näve. De skall helst bli tallriksstora. Bulta försiktigt så att köttet inte spricker. Läs mer > Köttklubba.
- Övrigt: Värm gärna tallrikar att servera på. Fräs lök i matfett på medelvärme i några minuter till fin färg utan att bränna. Separera äggula från vita.
- Stek: När tillbehören är klara hettas en (grill-)panna upp så att den blir riktigt het. Halstra, det vill säga stek hastigt köttskivorna utan fett cirka 15 sekunder på var sida (eller stek i smör). Köttet får gärna vara rosa inuti. Salta och peppra.
- Servera genast. Placera äggula på biffen, lök och sallad vid sidan om, samt senap i separat skål.
Kockens kommentar
Elefantöra är en förstorad lövbiff och kan varieras på många sätt. Pepparrot i stället för senap, stekt potatis alternativt pommes frites i stället för potatismos. I stället för innanlår kan skivad fransyska användas.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Elefantöra
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan