Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1057 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 9%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Njurtapp nöt 1.0 styck 77%
Matolja till stekning 2.0 msk 23%
Salt 0%
Rosmarin 0%
Peppar 0%
Tillbehörsalternativ:
Svamp 0%
Potatis 0%
Kockskolan:
Så lagas njurtapp > Äts ej
Så pannsteks biff > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på Ed´s Kitchen" under bilden.
- Ansa: Putsa köttet fritt från hinnor och fett. Mitt i köttet längsmed finns en seg sena som lämpligen tas bort före tillagningen, eller så får den vara kvar som i filmen. Skölj och torka av köttet. Se film putsning på > Så lagas njurtapp.
- Temperera: Låt helst köttet lufta och bli tempererat till 15-18°C. Det tar cirka 2 timmar.
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
- Torka av köttytan är viktigare än att temperera. Fukt ger kokeffekt i stället för fin stekyta. Stick in en stektermometer.
- Smaksätt: Salta köttet innan stekning på båda sidor, men inte i förväg. Salt drar ut fukt på ytan. Andra värmetåliga kryddor som mejram kan ingå. Peppar och andra värmekänsliga kryddor tillsätts när köttet stekt klart.
- Stek: Hetta upp en stekpanna, gärna en grillpanna, på högsta värme. Pensla kött och panna med neutral olja. Bryn köttet 4 minuter på var sida till fin yta utan att bränna. Har man grillpanna vrids köttet en gång på var sida för att få fint grillmönster.
- Efterstek: Sänk värmen till medellåg värme. Lägg på lock och låt steka klart till önskad kärntemperatur (se nedan). I filmen = 55°C. Alternativt ställ in pannan i ugn 175°C tills klart.
- Alternativ stekning: Stek köttet i panna på var sida till fint brynt yta. Vänd steken sedan varje halvminut till klart. Jämför > Så pannsteks biff.
- Vila: Ta ur köttet och låt vila i 20-30 minuter utan att täcka över. 10 minuter som anges i filmen räcker inte för att stabilisera köttsaften, vilket framgår tydligt.
- Servera: Skär upp köttet tvärs fibrerna.
Kockens kommentar
Njurtapp är en tämligen okänd muskel på oxen. En smakrik god köttbit. Den har inget med njure att göra annat än att den sitter intill njuren (läs mer > klicka på ingrediensen). En kärntemperatur på 63°C passar de flesta.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
Passar till
Fler recept inom Stekt, wokat nötkött
Liknande recept som Pannstekt njurtapp
-
Pytt i panna
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokad ingefärsbiff med basilika
Tid: 30 min (+ 35 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bulgogi, koreanskt eldkött
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rosépepparbiff med päron och ädelost
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Svenskt Kött
-
Sukiaki kasai style - japansk nötköttsrätt i panna
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wok med grönsaker och lövbiff i sojasås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Pannstekt njurtapp
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Carina Brydlings wok
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling
-
Asiatisk biff
Svårighet: Medel, Receptgivare: