Bakad hasselbackspotatis (Pommes-de-terre Suédoise)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bakad hasselbackspotatis (Pommes-de-terre Suédoise)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis

16.0 

styck

Smör

50.0 

gram

 

Garnering:

 

Riven ost

0.5 

dl

el. ströbröd

 

 

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om råstekning >

 

 

Så ugnslagas potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 378

GBR (GI) / port: 31

Recept: 1510 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 5%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 256 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 16.0 styck 71%

Smör 50.0 gram 24%

 

Garnering:

Riven ost 0.5 dl 5%

el. ströbröd 0%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om råstekning > Äts ej

Så ugnslagas potatis > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala potatis. Skär potatisen i tunna skivor utan att skära helt igenom. Skivorna skall hänga ihop. Enklast är att lägga den i en träslev och sedan snitta. Små potatisar läggs i en matsked. Om man inte använder slev/sked skär man av en liten bit på långsidan så att de kan stå platt.  Använd en vass smal kniv.
  3. Lägg potatisarna i en smord ugnsfast form, gärna på en bädd av grovt salt för att inte svartbränna undersidan.
  4. Smält smör och pensla potatisarna. Salta. Riv torr ost om detta önskas. 
  5. Baka: Sätt in i ugn. Medelstora potatisar i cirka 60 minuter, små i 45 minuter. De ska ha fått fin brun färg på ytan. Hellre överkokt än underkokt. Jämför bakpotatis.
  6. Efter halva tillagningstiden tas potatisarna ut och penslas med smör. Strö över riven ost eller ströbröd. Sätt tillbaka i ugnen.
  7. Servera: Tag ut potatisarna när de är gyllenbruna. De tål att vila en stund eller eftervärme, men serveras helst heta.

Kockens kommentar

Potatisen är klassisk och receptet kommer från Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Rätten uppfanns 1953 av restaurangens kockelev Leif Elisson. Potatisen passar som tillbehör till allehanda rätter, förslagsvis till lite lyxigare mat. Hasselbacks­potatis är en form av råstekt potatis (läs mer > Om råstekning).

Receptet reviderat 2020

Passar till

Ginanka

Glaserad harfilé

Knaperstekt kyckling

Fler recept inom Potatis i ugn

Liknande recept som Bakad hasselbackspotatis (Pommes-de-terre Suédoise)