Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kycklingdelar med skinn och ben

1.0 

kilo

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Timjan färsk

4.0 

kvistar

Vetemjöl till panering

0.5 

dl

Smör och/el. matolja

25.0 

gram

Salt och peppar

3.0 

gram

 

Sås:

 

Schalottenlök finhackad

2.0 

st små

Rödvinsvinäger

1.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Hårdost riven

0.5 

dl

Morot

1.0 

styck

Purjolök

0.5 

styck

Gröna bönor färska

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så panerar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Bourgogne Les Sétilles

Torrt smakrikt vitt vin
Pris: 139 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 639

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2558 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 7%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 444 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingdelar med skinn och ben 1.0 kilo 56%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Timjan färsk 4.0 kvistar 0%

Vetemjöl till panering 0.5 dl 4%

Smör och/el. matolja 25.0 gram 7%

Salt och peppar 3.0 gram 0%

 

Sås:

Schalottenlök finhackad 2.0 st små 1%

Rödvinsvinäger 1.0 dl 1%

Vatten 2.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 1.0 msk 2%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 21%

Hårdost riven 0.5 dl 3%

Morot 1.0 styck 1%

Purjolök 0.5 styck 1%

Gröna bönor färska 100.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så panerar man > Äts ej

Tillagning (1 tim 10 min )

  1. Sätt ugnen på 225°C. Repa av timjansbladen. Skala vitlök. Förbered grönsaker.
  2. Potatis: Skala potatis och skär 10-15 snitt i varje utan att skära helt igenom (läs mer, se recept > Hassel­backs­potatis). Lägg dem i en smord (smörad) ugnssäker form så att de inte bränner fast. Lägg en klick matfett på varje potatis. Sätt mitt i ugnen i 45 minuter. Efter halva tiden pensla med ytterligare smält matfett, salta och strö på riven ost.
  3. Enkelpanera: Salta och peppra kycklingbitarna. Vänd bitarna i vetemjöl på en tallrik. Läs mer > Så panerar man.
  4. Steka: Hetta upp matfett i en panna på medelhög värme och bryn kycklingen runt om. Tillsätt vitlöksklyftor och timjan. Efterstek på medellåg värme i cirka 30 minuter. Vänd köttet några gånger och se till att de inte svartbränns.
  5. Sås: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk i panna på medelvärme ett par minuter. Tillsätt vinäger, vatten, fond. Höj värmen och koka ner till halv volym. Sila såsen. Koka upp på nytt och vispa ner en klick kallt smör. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  6. Lättkoka grönsakerna i högst 5 minuter och skär dem sedan i vackra bitar, som på bilden. 

Kockens kommentar

Ett elegant sätt att servera rotfrukter är att, som på bilden, snitta dem rakt respektive snett i vardera änden och därefter ställa upp dem på tallriken.

Så tillagas

Hasselbackspotatis

Fler recept inom Kycklingfilé i ugn

Liknande recept som Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis