Bulgogi, koreanskt eldkött

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bulgogi, koreanskt eldkött

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Entrecote

800.0 

gram

 

Marinad:

 

Sojasås

1.0 

dl

Farinsocker

3.0 

msk

Salladslök

2.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Ingefära färskriven

1.0 

msk

Sesamolja

3.0 

msk

Sesamfrön

2.0 

msk

Svartpeppar

 

 

Matolja neutral (ej oliv)

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Glasnudlar torra }

150.0 

gram

el. ris

3.0 

dl

Grönsallad

200.0 

gram

Kimchi (surkål)

 

 

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks entrecote >

 

 

Om kimchi >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 205

Kcal / portion: 654

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2615 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 10%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 319 gram)

Ingredienser

Visa:

Entrecote 800.0 gram 43%

 

Marinad:

Sojasås 1.0 dl 3%

Farinsocker 3.0 msk 5%

Salladslök 2.0 styck 0%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Ingefära färskriven 1.0 msk 0%

Sesamolja 3.0 msk 13%

Sesamfrön 2.0 msk 4%

Svartpeppar 0%

Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 9%

 

Tillbehör:

Glasnudlar torra } 150.0 gram 21%

el. ris 3.0 dl Äts ej

Grönsallad 200.0 gram 1%

Kimchi (surkål) 0%

 

Kockskolan:

Så pannsteks entrecote > Äts ej

Om kimchi > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Skiva entrecote tunt, strimla köttet. Skär salladslök i tunna skivor. Pressa vitlök.
  2. Marinering: Blanda marinad och tillsätt köttet. Låt stå i cirka 2 timmar. Rör om efter en timme.
  3. Hetta upp matolja i stekpanna på hög värme. Snabbtstek köttet ett par minuter.
  4. Servera med glasnudlar eller ris, sallat och eventuellt lite kimchi.

Kockens kommentar

Bulgogi betyder eldkött vilket inte syftar på rättens kryddighet utan på tillagningssättet, rätten är inte kryddstark. Tunt skivat, strimlat kött marineras och grillas över glödande träkol. Till rätten serveras ris eller nudlar och andra tillbehör i skålar gärna salladsblad av olika slag. Bulgogi är en klassisk koreansk rätt av marinerat, finare nötkött med ursprung från 500-talet. Förekommer även tillagad av kyckling (dak bulgogi) och fläsk (dwaeji bulgogi). Rätten har spritts till andra asiatiska länder bland annat till Japan där den benämns yakiniku (se dito recept). Det marinerade köttet kan sparas en vecka i kylskåp.

Alternativ

Yakiniku

Hemlagad kimchi

Fler recept inom Stekt, wokat nötkött

Liknande recept som Bulgogi, koreanskt eldkött