Andra nudlar

Fotograf/bild: Kimoto

Andra nudlar

(glasnudlar, mungbönsnudlar, algnudlar, tångnudlar, sjögräsnudlar)

Nudlar kan tillverkas av all sorts stärkelserik mjöl - från potatis, sötpotatis, arrowrot, durra, bovete, ekollon, tång, sjögräs och andra växter (läs mer > Om nudlar). Här några speciella sorter som ibland förekommer i svenska butiker.

  • Glasnudlar är glasartade, glansiga nudlar. De kan vara trådsmala eller tjocka. Vanligen avses nudlar som tillverkats av mungbönsmjöl (mungbönsnudlar), men kan också vara av annat till exempel tång (se nedan). 
  • Shirataki ("vitt vattenfall") är en nudelsort framställd från en kallaväxt som växer i Asien - den stärkelserika konjacplantan (Amorphophallus konjac). Nudlarna är vita.
  • Algnudlar: Av kokt tång- och sjögräs pressas nudlar. En japansk klassisk maträtt är "tokoroten" (bild ovan), som består av nudlar tillverkade av tångarten Gelidium amansii (läs mer > Gelidium amansii).


SÅ ANVÄNDS ANDRA NUDLAR

Andra nudlar används som "vanliga" nudlar i soppor och som tillbehör till mat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Om nudlar

Gelidium amansii

Recept med Andra nudlar

Det finns 3 recept med Andra nudlar