Sobanudlar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sobanudlar

(bovetenudlar, nagano soba)

Engelsk översättning soba noodles

Fransk översättning nouilles de soba

Italiensk översättning pastina brodo del soba

Tysk översättning Sobanudeln

Spansk översättning tallarines de soba

Sobanudlar är det japanska namnet på nudlar gjorda av bovetemjöl, ibland utblandat med vetemjöl (Nagano soba). Det finns ett flertal sobavarianter i Japan. Sobanudlar anses finare än andra nudlar. Traditionen att äta soba uppstod i Japan under Tokugawa-perioden (Edo-perioden 1603-1868), vilket serverades på kaféliknande restauranger. Man upptäckte att den rikare stadsbefolkningen (Edo = Tokyo), som främst åt polerat ris, utvecklade bristsjukdomen beriberi (se Hälsa nedan), men att konsumtion av sobanudlar rådde bot på detta. Soba äts fortfarande speciellt i Tokyoområdet. Läs mer >  Om nudlar.

  • Vikt: Torkade sobanudlar ökar sin vikt med cirka 3 gånger vid kokning.
  • Koktid: 5-6 minuter, varefter de hastigt kyls i kallt vatten för att avstanna kokningen. Se förpackning.
  • Smak: Kraftigare smak än andra nudlar och fastare konsistens.
  • Alternativ vara: Andra nudlar eller fullkornsspagetti.
  • Försäljning: Torkade sobanudlar förekommer till och från i svenska butiker. Färska nudlar saknas. 
  • Jämförpris: Lågt. Kilopriset på torkade sobanudlar i svenska butiker runt 100 kr/kg. Tillagat kilopris lika med cirka 30 kronor, vilket är lågt med avseende tillbehör. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras torrt i rumstemperatur.

Hälsa: Sobanudlar är rikare på tiamin än vete- och risnudlar. Brist på tiamin kan uppstå hos befolkning vid ensidig kost med inriktning på polerat ris. Allvarlig brist ger nervsjukdomen beriberi. 


SÅ ANVÄNDS SOBANUDLAR


Sobanudlar används främst i soppor av olika slag, men också i sallader och som tillbehör till mat. Färska, eller lättkokta och avrunna, kan de wokas, stekas, eller friteras. Kokta nudlar serveras i Japan i het buljong (dashi) och serveras som enkel ensamrätt, eller med andra ingredienser. Liksom andra nudlar äts sobanudlarna gärna kalla på sommaren med soba tsuyu (dippsås av dashibuljong, mirin och söt sojasås m.m.) vid sidan av. Det finns många olika rätter med soba, både varma och kalla. Soba är vanligt förekommande som snabbmat till exempel på järnvägs­stationer. Det finns också specialiserade sobarestauranger. Soba äts ofta på nyårsafton och är en rätt man (förr) gärna bjuder till nyinflyttade grannar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Om nudlar

Om prisjämförelser