Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 929

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3716 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Högrev nöt benfri 800.0 gram 29%
Gul lök 2.0 styck 3%
King solo vitlök 1.0 styck 1%
el. vitlöksklyftor 4.0 styck Äts ej
Matolja (rapsolja) 3.0 msk 10%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%
Champinjoner 50.0 gram 0%
Smör normalsaltat 25.0 gram 5%
Kalvbuljong avfettad 7.0 dl 2%
el. kalvfond konc. + vatten Äts ej
Creme fraiche 3.0 dl 26%
Dijonsenap ¤ 2.0 tsk 0%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 23%
Saltgurka 3.0 styck 0%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Så långkokas kött > Äts ej
Så lagas högrev > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 3 tim )
- Skär kött i bitar. Skala och skiva lök. Skiva svamp.
- Bryn svamp i olja och smör. Lägg i gryta. Bryn köttet runtom, lägg i gryta.
- Gryta: Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré. Fyll på med kalvfond så att det täcker. Koka upp. Sänk värmen så det bara sjuder. Lägg på ett lock. Sjud i 2-3 timmar. Det är klart när köttet känns mjukt och faller isär lite grann.
- Tillsätt creme fraiche. Låt koka i 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Avsluta med dijonsenap.
- Tillbehör: Koka samtidigt ris enligt anvisning på förpackningen. Strimla gurka.
Kockens kommentar
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Stroganoff på högrev
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan