Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 1012

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4050 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Högrev nöt benfri 800.0 gram 27%
Matolja till stekning 4.0 msk 12%
Gul lök 2.0 styck 3%
King solo vitlök 1.0 styck 1%
Chilifrukt röd 1.0 styck 0%
Madras curry 1.0 msk 0%
Krossade tomater 1.0 burk 2%
Kokosmjölk (-dryck) 8.0 dl 33%
Grönsaksbuljong } 4.0 dl 0%
Tillbehör:
Basmatiris 3.0 dl 21%
Kockskolan:
Så lagas högrev > Äts ej
Så deglaserar man > Äts ej
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )
- Skär kött i kuber 4x4 centimeter. Skala och hacka lök. Strimla chili.
- Bryn köttet runtom i het panna med olja. Lägg i gryta.
- Fräs lök och vitlök i olja utan att bränna. Tillsätt curry. Fräs sakta i cirka 5 minuter. Lägg över i grytan. Deglasera (koka ur) pannan med lite buljong. Häll över i grytan.
- Gryta: Tillsätt tomater, kokosmjölk och buljong. Koka upp. Sjud sakta under lock på svag värme i 2-3 timmar beroende på hur mört kött som används. Kontrollera att köttet täcks av vätska under koktiden.
- Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- När köttet känns mjukt tar du av locket. Höj temperaturen lite. Koka i 5-10 minuter så att det försvinner vätska och cocosmjölken börjar spricka. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Var ute i god tid så att maten är klar i tid. Det gör inget att vara färdig för tidigt, grytan kan värmas på.Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta
Liknande recept som Currygryta på högrev med kokosmjölk
-
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kalops på märgpipa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Enkel burgundisk köttgryta
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Höstgryta på högrev, rotsaker och svamp
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan