Citron- och rosmaringlaserad hanger tender (njurtapp) med rostad majssalsa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Citron- och rosmaringlaserad hanger tender (njurtapp) med rostad majssalsa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Njurtapp nöt

1.0 

kilo

Rosmarin färsk

1.0 

kvist

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Olivolja

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Salsa verde:

 

Majskolv kokt konserv

400.0 

gram

Tomater

4.0 

styck

Jalapeno grön inlagd

0.5 

styck

Lime färskpressad

1.0 

styck

Dijonsenap ¤

2.0 

msk

Koriander färsk

0.5 

kruka

Olivolja

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om utegrillar >

 

 

Så grillas nötstek >

 

 

När är biffen färdigstekt?

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så lagas njurtapp >

 

 

Om salsa verde >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 630

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2519 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 9%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 416 gram)

Ingredienser

Visa:

Njurtapp nöt 1.0 kilo 46%

Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Olivolja 1.0 dl 30%

Salt och peppar 0%

 

Salsa verde:

Majskolv kokt konserv 400.0 gram 9%

Tomater 4.0 styck 3%

Jalapeno grön inlagd 0.5 styck 0%

Lime färskpressad 1.0 styck 0%

Dijonsenap ¤ 2.0 msk 1%

Koriander färsk 0.5 kruka 0%

Olivolja 2.0 msk 9%

 

Kockskolan:

Om utegrillar > Äts ej

Så grillas nötstek > Äts ej

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Så lagas njurtapp > Äts ej

Om salsa verde > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Tänd grillen. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Lägg majs på en plåt. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter så den blir lite rostad.
  3. Skär ett kryss i toppen på tomater. Skålla i kokande vatten, skala. Finhacka chili. Riv limeskal och pressa den. Grovhacka koriander.
  4. Blanda alla ingredienser till salsan. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg vitlök, rosmarin och rivet citronskal i en bunke. Stöt samman alltsammans med en muddlare eller dylikt. Slå på olja.
  6. Salta och peppra kött. Lägg det på grillen, se till att det inte är för varmt. Pensla regelbundet med oljeblandningen. (Se till att ha en vattenspruta till hands för att släcka elden.) Använd termometer och stek till 56°C innertemperatur.
  7. Tag upp och låt vila 5-10 minuter innan det skärs upp.

Kockens kommentar

Hanger tender (sv. njurtapp, eng. hanger = galge) är en för svenskar ganska okänd styckdel av oxen. Det är en mör och smakrik detalj av mellangärdet nära njurarna. Hanging tender är mycket populär i övriga Europa, framförallt i Frankrike där den benämns onglet. Går att ersätta med rostas eller oxfilé. Klicka på ingrediensen njurtapp för mer information.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Grillat nötkött

Liknande recept som Citron- och rosmaringlaserad hanger tender (njurtapp) med rostad majssalsa