Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 700

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2799 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Regnbågslax hel 1000.0 gram 35%
Äpple utan skal 4.0 st små 7%
Ingefära färsk 4.0 cm 1%
Smör till stekning 3.0 msk 10%
Vetemjöl 20.0 gram 3%
Kräm:
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Yoghurt turkisk 4.0 dl 17%
Olivolja 1.0 msk 4%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 19%
Kockskolan:
Så steks fisk > Äts ej
Så lagas regnbåge > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Avlägsna huvudet på fisken och klipp av fenorna. Skär tre sneda snitt tvärs över på båda sidor. Vänd fisken i mjöl. Krydda med salt och peppar.
- Skal potatis och koka den.
- Kräm: Tvätta citron och riv skalet. Hacka vitlök. Blanda med yoghurt och olivolja.
- Skär äpplen i klyftor och kärna ur. Skala och strimla ingefära. Smält smör i en stekpanna. Stek äpplena sakta i smöret cirka 3 minuter. Vänd ner ingefära mot slutet.
- Fräs rikligt med smör i en annan stekpanna. Stek fisken försiktigt 3-5 minuter på var sida. Ös då och då med smöret. Fisken är klar då köttet släpper från benet.
- Lägg upp på tallrik om lagom portionsstorlek, eller filea och lägg upp på tallrik eller fat. Fördela ut äppelklyftorna och yoghurten. Garnera med några fina gröna blad. Servera med nykokt potatis.
Kockens kommentar
Regnbåge/regnbågslax kan väga från ett halvkilo till 5 kilo. Därför bör man ange vikt i stället för enhet styck i receptet, eller kontrollera portionsvikten. Drygt hälften av hel urtagen regnbågslax är kött (resten är svinn). Läs mer > Klicka på ingrediensen.Portionsberäkning: En normal portionsvist är 140 gram (tillagad vikt). Räkna med 150 gram rå filé per portion, eller 300 gram hel urtagen fisk. En normalstor vildfångad regnbåge på 600 gram brukar vara lagom till två portioner.
En elegant och mindre kaloririk kräm är parmesanskum. Se recept via länk nedan.
Passar till
Fler recept inom Pannstekt, halstrad laxfisk
Liknande recept som Pannstekt regnbåge (regnbågslax) med äpplen, ingefära och yoghurt
-
Laxspett med grönkålscappuccino och muskotgnocchi
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Lätthalstrad färsk tonfisk på avocado- och papayabädd
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad lax med sparris- och färskpotatissallad
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Carina Brydling
-
Knaperstekt siklöja med dillgremolata
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johanna, Delikatessboxen
-
Pannstekt regnbåge (regnbågslax) med äpplen, ingefära och yoghurt
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Halstrad lax med varm senapsdressing
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Röding med saffransrisotto
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Halstrad lax med ugnsbakad fänkål och saffranaioli
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Carina Brydlings lax
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Stekt forell med kapris
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan