Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2784 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Siklöja hel urtagen 1000.0 gram 41%
Vetemjöl 24.0 gram 3%
Smör 4.0 msk 14%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Mjölk 0.5 dl 1%
Vispgrädde 1.0 dl 13%
Smör 1.0 msk 3%
Dill 0.5 knippe 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Vitlökspulver 1.0 tsk 0%
Olivolja 1.0 msk 4%
Tillval:
Strösocker 0%
Kockskolan:
Så lagas sik > Äts ej
Kock: Johanna, Delikatessboxen
Tillagning (30 min )
- Potatis: Skala ock koka potatisen mjuk. Pressa eller mosa potatisen (mandelpotatis äts med fördel hel med skal).
- Koka upp grädde och mjölk. Ha i en klick smör i den pressade potatisen och rör om. Häll i den varma gräddmjölken lite i taget tills du har önskad konsistens. Salta och peppra.
- Gremolata: Finhacka dill och riv skal av citron i en bunke. Pressa i citronsaft, tillsätt vitlök och blanda med olivolja. Salta och peppra. Du kan eventuellt ha i en nypa socker.
- Fisk: Skölj siklöjorna i kallt vatten. Salta och vänd i vetemjöl. Stek i rikligt med smör tills de får fin gyllenbrun färg, cirka 2 minuter på var sida.
- Servera med citronklyftor. Garnera med dill.
Kockens kommentar
Siklöja tillagas på samma sätt som sill och strömming, vanligen stekt - "sotad", panerad, halstrad. Se recept > Pannstekt strömming, makrill. Mandelpotatis äts med fördel hel med skal, men kokar lätt sönder. Läs mer > klicka på ingrediensen.Johanna: Att vända löjan i lite mjöl och steka den hel i mycket smör är riktigt gott! En så liten och späd fisk att man inte ens känner benen.
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt, halstrad laxfisk
Liknande recept som Knaperstekt siklöja med dillgremolata
-
Laxspett med grönkålscappuccino och muskotgnocchi
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Lätthalstrad färsk tonfisk på avocado- och papayabädd
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad lax med sparris- och färskpotatissallad
Tid: 40 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Carina Brydling
-
Knaperstekt siklöja med dillgremolata
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johanna, Delikatessboxen
-
Pannstekt regnbåge (regnbågslax) med äpplen, ingefära och yoghurt
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Halstrad lax med varm senapsdressing
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Röding med saffransrisotto
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Halstrad lax med ugnsbakad fänkål och saffranaioli
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Carina Brydlings lax
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Stekt forell med kapris
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan