Knaperstekt siklöja med dillgremolata

Foto: Johanna, Delikatessboxen ¤

Knaperstekt siklöja med dillgremolata

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Siklöja hel urtagen

1000.0 

gram

Vetemjöl

24.0 

gram

Smör

4.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

helst mandelpotatis

 

 

Mjölk

0.5 

dl

Vispgrädde

1.0 

dl

Smör

1.0 

msk

Dill

0.5 

knippe

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Vitlökspulver

1.0 

tsk

Olivolja

1.0 

msk

 

Tillval:

 

Strösocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas sik >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2784 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 9%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 445 gram)

Ingredienser

Visa:

Siklöja hel urtagen 1000.0 gram 41%

Vetemjöl 24.0 gram 3%

Smör 4.0 msk 14%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 19%

helst mandelpotatis 0%

Mjölk 0.5 dl 1%

Vispgrädde 1.0 dl 13%

Smör 1.0 msk 3%

Dill 0.5 knippe 0%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Vitlökspulver 1.0 tsk 0%

Olivolja 1.0 msk 4%

 

Tillval:

Strösocker 0%

 

Kockskolan:

Så lagas sik > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Potatis: Skala ock koka potatisen mjuk. Pressa eller mosa potatisen (mandelpotatis äts med fördel hel med skal).
  2. Koka upp grädde och mjölk. Ha i en klick smör i den pressade potatisen och rör om. Häll i den varma gräddmjölken lite i taget tills du har önskad konsistens. Salta och peppra.
  3. Gremolata: Finhacka dill och riv skal av citron i en bunke. Pressa i citronsaft, tillsätt vitlök och blanda med olivolja. Salta och peppra. Du kan eventuellt ha i en nypa socker.
  4. Fisk: Skölj siklöjorna i kallt vatten. Salta och vänd i vetemjöl. Stek i rikligt med smör tills de får fin gyllenbrun färg, cirka 2 minuter på var sida.
  5. Servera med citronklyftor. Garnera med dill.

Kockens kommentar

Siklöja tillagas på samma sätt som sill och strömming, vanligen stekt - "sotad", panerad, halstrad. Se recept > Pannstekt strömming, makrill. Mandelpotatis äts med fördel hel med skal, men kokar lätt sönder. Läs mer > klicka på ingrediensen.

Johanna: Att vända löjan i lite mjöl och steka den hel i mycket smör är riktigt gott! En så liten och späd fisk att man inte ens känner benen.

Alternativ

Sotare

Dubbelpanerad strömming

Fler recept inom Pannstekt, halstrad laxfisk

Liknande recept som Knaperstekt siklöja med dillgremolata