Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 855

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3419 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vaktel uppfödd med skinn 8.0 styck 52%
Matfett till stekning 1.0 msk 3%
Aromsmör:
Smör normalsaltat 100.0 gram 21%
Lingonsylt konserverad 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 16%
Matfett till stekning 2.0 msk 6%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Fläskpress > Äts ej
Så styckas fågel > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Låt smöret bli rumsvarmt. Skala och skiva potatis. Lägg potatis i kallt vatten. Ta ur potatisen och låt rinna av.
- Caupadine/Scratchcock: Klipp bort ryggraden på vaktlarna. Vik ut och platta till vakteln. Salta, peppra.
- Blanda smör och lingonsylt och ställ kallt.
- Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatis helst portionsvis (se bild) till knaprig stekyta. Lättsalta och peppra.
- Tillred sallad.
- Stek fågeln på medelhög värme i 4-5 minuter på var sida till knaprig yta, helst med en "fläskpress" (tyngd) ovanpå.
Kockens kommentar
Hel vild vaktel väger inte mer än 70-140 gram (urtagen 40-80g) vilket ger en tillagad vikt på runt 20 gram per styck. Uppfödda vaktlar som man kan köpa i butik och som används i detta recept, väger väsentligen mer (200-300g) vilket tillagat ger 65-100 gram kött med skinn. Passar som lätt måltid, förrätt eller som huvudrätt i en meny med för och efterrätt. Som ensamrätt bör man servera två vaktlar per portion.
Portionsvikt: Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvikten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd. Läs mer om vaktlar, klicka på ingrediensen.
Crapaudine (eng. scratchcock) innebär att fågels ryggben klipps bort och att den sedan plattas ut. Ger jämnare och snabbare stekning. Läs mer > Så styckas fågel.
Fläskpress är ett stekvertyg avsett att pressa ner varan för att få en jämnare stekyta. I brist på dylikt redskap, använd om möjligt någon annan värmetålig tyngd.
Alternativ
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
-
Honungsvaktel med citronpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktel
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman