Honungsvaktel med citronpotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Honungsvaktel med citronpotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vaktel uppfödd med skinn

4.0 

styck

Matfett till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Honung flytande

2.0 

msk

Smör kallt

50.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Citron juice+fruktkött

1.5 

styck

Matfett till stekning

2.0 

msk

Majskorn kokt konserv

200.0 

gram

Sockerärter

200.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Codorniu Clásico Seco

Mousserande vitt vin
Pris: 69 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 694

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2778 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 460 gram)

Ingredienser

Visa:

Vaktel uppfödd med skinn 4.0 styck 32%

Matfett till stekning 1.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Honung flytande 2.0 msk 5%

Smör kallt 50.0 gram 13%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 19%

Citron juice+fruktkött 1.5 styck 2%

Matfett till stekning 2.0 msk 7%

Majskorn kokt konserv 200.0 gram 6%

Sockerärter 200.0 gram 2%

Tillagning (45 min )

  1. Skala potatis och skär den i klyftor.  Skär även citronen i klyftor. Klipp bort ryggraden på vaktlarna. Vik ut dem, salta och peppra.
  2. Sätt ugnen på 180ēC.
  3. Koka potatis med hälften av citronklyftorna i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Tag ur och låt rinna av. Låt svalna.
  4. Värm matfett i panna på medelhög värme. Stek potatis med resten av citronerna i cirka 10 minuter, tills potatisen fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sås: Pressa ut citronjuice i en kastrull. Tillsätt honung och koka upp. Vispa ner kallt smör klickvis. Låt sjuda på svag värme i 5 minuter.
  6. Hetta upp matfett i het panna och stek fågeln i cirka 3 minuter på var sida. Lägg över i ugnsäker form och sätt i ugn i 10-15 minuter.
  7. Koka upp vatten och lägg i majs och ärter. Låt koka i 3 minuter.

Kockens kommentar

Hel vild vaktel väger inte mer än 70-140 gram (urtagen 40-80g) vilket ger en tillagad vikt på runt 20 gram per styck. Uppfödda vaktlar som man kan köpa i butik och som används i detta recept, väger väsentligen mer (200-300g) vilket tillagat ger 65-100 gram kött med skinn. Passar som lätt måltid, förrätt eller som huvudrätt i en meny med för och efterrätt. Som ensamrätt bör man servera två vaktlar per portion.

Portionsvikt: Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvikten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd. Läs mer om vaktlar, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Gåsleverfylld vaktel

Vaktel spatchcock

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Honungsvaktel med citronpotatis