Dryck till fågelrätt med sötma

Sötman i sötaktiga fågelrätter orsakas av söta tillbehör. Vanligtvis finns en söt sås med i rätten och som sötats med gelé, honung e.d. Tillbehören kan vara söta, som i en hallonsalsa. Oftast är såsen inte rent söt utan sötsyrlig, som i rätten Sötsur dillkyckling, men sötman är det utmärkande. 

10 matchande recept inom fågelrätt med sötma

Vin till mager fågelrätt med sötma

Mjuka röda viner med generös fruktighet matchar de söta smakerna i maten. Även kraftfullare vita viner med generös frukt, eller liten sötma, fungerar fint. Sötman i vinet upplevs mindre söt ihop med maten.

Kraftfulla viner med tydlig strävhet bör undvikas då dessa blir än strävare/besk i kombination.

Öl till mager fågelrätt med sötma

Öl passar sällan till riktigt söt mat. Sötma i mat gör att öl verkar torrare, beskare och syrligare. Söt mat kräver söta drycker och öl är som regel inte söt. Bortsett från efterrätter är maträtter emellertid sällan kraftigt söta, utan viss sötma förekommer vanligtvis i form av tillbehör och då brukar öl fungera bra. Bäst fungerar fylliga och alkoholstarka öl med ringa eller begränsad beska. Finns viss sötma i ölet är det till fördel.