Dryck till smakrik fågelrätt

Smakrik kryddning och smakrika tillbehör är vanligt till neutralt smakande fågel som kyckling och kalkon. Grytor är oftast smakrika, liksom asiatisk wokad mat. Mångfalden smakupplevelser är stor, vilket gör dryckesvalet mer utmanande.

45 matchande recept inom smakrik fågelrätt

Vin till mager, smakrik fågelrätt

Till smakrika fågelrätter behövs smakrika viner men inte nödvändigtvis tunga sådana. Ett alltför lätt vin kan försvinna i matens alla smaker medan ett alltför tungt vin kan få motsatt effekt. Väljer vi vitt vin kan smakrikedomen ökas något, jämfört med det röda valet, och gärna då ett vin med ekfatskaraktär.

Observera ytterligare en parameter att ta hänsyn till. I de fall smakrikedomen även innebär viss kryddhetta i maten bör vi se upp med ekfatskaraktär eftersom beska smaker kan uppstå i kombination med hetta. Bättre är då att välja ett vin med tydlig sötma och friskhet vilka i kombination med maten får vinet att upplevas mer fruktigt.

Öl till mager, smakrik fågelrätt

Till smakrik mat passar medelfylliga och fylliga smakrika öl. Ju smakrikare mat desto smakrikare öl. Smakrik mat gör att lätta, neutrala öl blir än mer neutrala (smaklösa). Till mager, smakrik fågelrätt rekommenderas medelfylliga, smakrika och medelbeska ljusa eller mörka öl.