Morkulla pannstekt  på brödkrutong

Foto: Film: Scott Rea, woodcock

Morkulla pannstekt på brödkrutong

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Morkulla med skinn

2.0 

styck

Smör

50.0 

gram

Konjak/brandy

2.0 

msk

Rött vin

1.5 

dl

Hönsbuljong hemlagad

1.5 

dl

Vattenreduktion

-2.0 

dl

Ljust matbröd

2.0 

skivor

Smör

 

 

 

Kockskolan:

 

Så möras vildfågel >

 

 

Så ansas fågel >

 

 

Så tillagas skogsfågel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 353

Kcal / portion: 850

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1699 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 24%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 240 gram)

Ingredienser

Visa:

Morkulla med skinn 2.0 styck 59%

Smör 50.0 gram 21%

Konjak/brandy 2.0 msk 4%

Rött vin 1.5 dl 7%

Hönsbuljong hemlagad 1.5 dl 0%

Vattenreduktion -2.0 dl -0%

Ljust matbröd 2.0 skivor 16%

Smör 0%

 

Kockskolan:

Så möras vildfågel > Äts ej

Så ansas fågel > Äts ej

Så tillagas skogsfågel > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Scott Rea" under bilden. I filmen serveras en fågel per portion vilket ger en lättare måltid. Alternativt serveras Ŋ fågel per portion vilket passar till förrätt på en finare middag.

  1. Fågeln skall vara hängd (läs mer > Så hängs vildfågel), plockad på fjädrar och svedd. I filmen med huvud och ourtagen (köpt i butik är de urtagna utan huvud). Läs mer > Så ansas fågel. Stick in en trästicka genom låren så att de hålls på plats (se filmen).
  2. Bryn fågeln runtom i het panna med lite smör och olja, ett par minuter per sida utan att svartbränna. Ta ur och låt svalna. Behåll stekfettet i pannan.
  3. Skär loss huvudet om det är med. Lägg åt sidan. Skär loss lår och bröstfiléer. Lägg åt sidan. Skär av benen nedanför låren. Lägg låren åt sidan. Ta ur mage och inälvor. Lägg hjärta, lever och lungor för sig. Skär kråset med hals i små bitar.
  4. Är filéernas insida röda kan insidan stekas på mycket hastigt. Köttet skall dock vara lättstekt.
  5. Sås: Stek kråset cirka 5 minuter i pannan med lite extra smör. Tillsätt vin och buljong. Koka ner vätskan på hög värme tills 1/3-del återstår. Såsen skall vara simmig, lätt trögflytande. Sila av i kastrull och smaka av.
  6. Inälvor: Finhacka hjärta, lever och lungor. Blanda med lika mycket smör. Rör ut detta i såsen och värm på inför servering.
  7. Krutong: Skär bort kanterna på brödet. Hetta upp smör i stekpanna och stek brödskivorna gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper. 
  8. Servera: Lägg brödet på portionstallrikar. Lägg på bröst och lår. Dela huvudet på längden och lägg på (hjärnan kan ätas). Häll på varm sås och servera.

Kockens kommentar

Det mesta kan förberedas i förväg. Brödet bör vara nystekt. Att fågeln är rumsvarm gör inte så mycket bara såsen är varm. Läs mer om morkullor, klicka på ingrediensen. Vildfågel hängs ourtagen i dagar upp till ett par veckor. Läs mer > Så möras vildfågel. 

Alternativ

Bécasse au fumet, flamberad morkulla

Grillad morkulla på franskt vis

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Morkulla pannstekt på brödkrutong