Foto: Film: Terroirs de gueuletons, bécasse
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 368
Kcal / portion: 583
GBR (GI) / port: 5
Recept: 2333 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 24%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Morkulla med skinn 4.0 styck 86%
Lantbröd ljust 4.0 skivor 23%
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Tillval:
Späck till späckning Äts ej
Kockskolan:
Så möras vildfågel > Äts ej
Så ansas fågel > Äts ej
Så späckar man > Äts ej
Om rotissering > Äts ej
Så tillagas skogsfågel > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på Gueuleton under bilden ovan.- Fågeln skall vara hängd (läs mer > Så möras vildfågel) och ansad (läs mer > Så ansas fågel). Huvudet måste vara kvar för att kunna hängas.
- Tänd en brasa av ek eller akacia (enligt filmen). Förvärm ugnen på 150°C.
- Tillval: Späcka fågeln med späck, stekfläsk eller bacon vilket ger saftigare kött (görs ej i filmen) Läs mer > Så späckar man.
- Knyt ett rep runt halsen och häng den framför eller ovanför brasan för att få lite röksmak. Skär loss och ta ur magen.
- Ugnslaga: Sätt in i ugnen med dropplåt under. Helst på roterande spett om sådan finns. Tillagningstid inklusive framför spisen 20-25 minuter. Morkullan skall vara lättstekt, ha rosa kött. Kärntemperatur cirka 55°C, vilket dock är svårt att mäta.
- Om fågeln steks färdig över/bredvid glöd måste den roteras för jämn runtomvärme (rotisseras). Läs mer > Om rotissering.
- Bröd: Gnid in brödskivorna med vitlök. Lägg skivorna i dropplåten.
- Servera: Till detta dricks vin från Tursan enligt filmen.
Kockens kommentar
Filmen visar vänner i den gourmandiska föreningen Terroirs de gueuleton (terroirs = teritorium, guele = mun, gueuleton = rejäl, utmärkt måltid). Fritt översatt föreningen för "lokal god husmanskost". Här avnjuter de en klassisk Bécasse ā la ficelle (morkulla på sträng), det vill säga hel fågeln grillad hängande i snöre framför öppen eld. Föreningen finns i departementet Gironde (Bourdeaux med omnejd). Till föreningen finns restauranger anslutna vilka serverar mat i deras smak. Hemsida > www.gueuleton.frAlternativ
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
-
Honungsvaktel med citronpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktel
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman