Bräserad duva eller ripa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bräserad duva eller ripa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Duva (el. ripa)

2.0 

styck

Sidfläsk rökt (el. bacon)

8.0 

skivor

Enbär }

10.0 

styck

Katrinplommon

6.0 

styck

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Sås:

 

Steksky

1.5 

dl

Vatten

1.5 

dl

Grädde

2.0 

dl

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

Vindruvor

20.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Mjölk

1.0 

dl

Smör normalsaltat

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så möras vildfågel >

 

 

Så ansas fågel >

 

 

Så tillagas skogsfågel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Leffe Brune

Mörk medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 205

Kcal / portion: 1225

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4900 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 15%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 597 gram)

Ingredienser

Visa:

Duva (el. ripa) 2.0 styck 31%

Sidfläsk rökt (el. bacon) 8.0 skivor 32%

Enbär } 10.0 styck 0%

Katrinplommon 6.0 styck 3%

Smör till stekning 1.0 msk 2%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

 

Sås:

Steksky 1.5 dl 2%

Vatten 1.5 dl 0%

Grädde 2.0 dl 15%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

Vindruvor 20.0 styck 4%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 11%

Mjölk 1.0 dl 1%

Smör normalsaltat 1.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Så möras vildfågel > Äts ej

Så ansas fågel > %

Så tillagas skogsfågel > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Duvan skall vara mörad (läs mer > Så möras vildfågel), ansad och urtagen (läs mer > Så ansas fågel). Butiksköpt är klar att tillredas.
  2. Salta och peppra fågeln invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.
  3. Skålla vindruvor (doppa i hett vatten kort stund). Skala och ta helst bort kärnorna.
  4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Pressa eller mosa. Tillsätt lite mjölk och smör.
  5. Hetta upp matfett i gryta och bryn fågeln runt om till lätt bränd yta. Häll på lite vatten som täcker botten. Tillsätt krossade enbär och katrinplommon.
  6. Efterstek under lock på medellåg värme i 15-20 minuter. Tillsätt lite vatten vid behov. Ta ur och låt fågeln vila en stund. 
  7. Sås: Sila och mät upp steksky. Vispa ner vatten och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt druvorna. Smaka av med fond, salt och peppar. Tillsätt lite stärkelsemjöl för tjockare sås och låt småkoka 3 minuter.

Kockens kommentar

Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. Dessa kan användas till soppor, raguer och frikasséer (läs mer > Så tillagas skogsfågel. Som alternativ till vindruvor kan man tillsätta lite vinbärsgelé i såsen. Läs mer om duvor, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Stekt svamp

Ugnslagad hel duva

Pannstekt druvbröst

Körsbärssås till kött eller dessert

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Bräserad duva eller ripa