Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 694

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2778 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vaktel uppfödd med skinn 4.0 styck 32%
Matfett till stekning 1.0 msk 4%
Sås:
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Honung flytande 2.0 msk 5%
Smör kallt 50.0 gram 13%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Citron juice+fruktkött 1.5 styck 2%
Matfett till stekning 2.0 msk 7%
Majskorn kokt konserv 200.0 gram 6%
Sockerärter 200.0 gram 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skala potatis och skär den i klyftor. Skär även citronen i klyftor. Klipp bort ryggraden på vaktlarna. Vik ut dem, salta och peppra.
- Sätt ugnen på 180ēC.
- Koka potatis med hälften av citronklyftorna i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Tag ur och låt rinna av. Låt svalna.
- Värm matfett i panna på medelhög värme. Stek potatis med resten av citronerna i cirka 10 minuter, tills potatisen fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
- Sås: Pressa ut citronjuice i en kastrull. Tillsätt honung och koka upp. Vispa ner kallt smör klickvis. Låt sjuda på svag värme i 5 minuter.
- Hetta upp matfett i het panna och stek fågeln i cirka 3 minuter på var sida. Lägg över i ugnsäker form och sätt i ugn i 10-15 minuter.
- Koka upp vatten och lägg i majs och ärter. Låt koka i 3 minuter.
Kockens kommentar
Hel vild vaktel väger inte mer än 70-140 gram (urtagen 40-80g) vilket ger en tillagad vikt på runt 20 gram per styck. Uppfödda vaktlar som man kan köpa i butik och som används i detta recept, väger väsentligen mer (200-300g) vilket tillagat ger 65-100 gram kött med skinn. Passar som lätt måltid, förrätt eller som huvudrätt i en meny med för och efterrätt. Som ensamrätt bör man servera två vaktlar per portion.
Portionsvikt: Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvikten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd. Läs mer om vaktlar, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Honungsvaktel med citronpotatis
-
Honungsvaktel med citronpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktel
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman