Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 658

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2631 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 12%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Köttfärs (blandfärs) 600.0 gram 44%
Havregryn 0.5 dl 2%
Yoghurt turkisk 2.5 dl 11%
Ägg 1.0 styck 2%
Fetaost 150.0 gram 17%
Rapsolja 3.0 msk 13%
Tomatsås:
Krossade tomater 250.0 gram 2%
Basilika 10.0 blad 0%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 1%
Tillbehör:
Grönsallad 300.0 gram 1%
Kockskolan:
Om GI-metoden > Äts ej
Kock: Mita, GI-boden
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Blanda väl färs, havregryn, yoghurt, ägg, salt och peppar i en bunke.
- Sås: Skala och finskiva lök och vitlök. Blanda såsingredienserna i en stor kastrull. Låt småputtra i 10 minuter.
- Skär fetaosten i kuber. Rulla stora köttbullar och tryck in en ostkub i mitten.
- Hetta upp olja i panna på medelhög värme och bryn bullarna runt om. Lägg över i tomatsåsen. Lägg i resterande fetaostbitar. Låt småkoka i cirka 25 minuter.
- Förbered sallad. Servera.
Kockens kommentar
GBR 1 = lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.
Enklaste sättet att följa GI är att hoppa över tillbehör som potatis, pasta ris, bulgur och dylika varor med högt GI-värde. De flesta GI-recept är konstruerade på detta sätt. Enligt GI-metoden kan man äta en dubbel portion av denna rätt, men inte en enkel portion med tillbehör. Med tillbehör är denna rätt rödlistad av GI. Jämför med traditionellt alternativ via länk nedan.
Traditionellt alternativ
Fler recept inom Kokt färs, färsgrytor
Liknande recept som Köttfärsbullar med fetaost i tomatsås (GI-recept)
-
Chili con carne
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel chili con carne
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smakrik chili con carne
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Frikadeller med feta i tomatsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Påsakorv, kokt köttfärsklassiker i påse
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Chili med bönor, majs och korianderkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Auberginefärsgryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cowboygryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Köttfärsbullar med fetaost och chilibulgur
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Köttfärsbullar med fetaost i tomatsås (GI-recept)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Mita, GI-boden