Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 692

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2767 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Köttfärs, helst nötfärs 400.0 gram 26%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Krossade tomater 400.0 gram 3%
Vatten 1.0 dl 0%
Vita bönor i tomatsås burk 400.0 gram 14%
Paprika röd el. gul 1.0 styck 1%
Chilipulver 2.5 tsk 0%
Matfett till stekning 2.0 msk 7%
Tillbehör:
Creme fraiche 2.0 dl 23%
Baguette, bagett 1.0 styck 24%
Kockskolan:
Om chili con carne > Äts ej
Om köttfärsrätter > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka paprikan.
- Bryn köttfärs i matfett cirka 5 minuter på medelhög värme i en stor kastrull/gryta. Finfördela färsen med en trägaffel. Sänk till medellåg värme. Tillsätt lök och vitlök. Låt steka i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt krossade tomater och vatten. Smaka av med chili, salt och peppar. Låt sjuda i cirka 20 minuter.
- Tillsätt bönor och paprika och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
- Servera chili con carne med lite crème fraiche och vitt bröd till.
Kockens kommentar
Burkbönor kan bytas ut mot blötlagda och kokta bönor. Välj alternativt vita, bruna, röda, svarta, black eye, linser eller kikärter. Eller blanda olika sorter. Beräkna 1,5-2 dl torra bönor för 4 personer. Koka enligt anvisning på förpackning. Chili con carne har mexikansk-amerikansk ursprung. Läs mer > Om chili con carne.
Receptalternativ
Fler recept inom Kokt färs, färsgrytor
Liknande recept som Chili con carne
-
Chili con carne
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel chili con carne
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smakrik chili con carne
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Frikadeller med feta i tomatsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Påsakorv, kokt köttfärsklassiker i påse
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Chili med bönor, majs och korianderkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Auberginefärsgryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cowboygryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Köttfärsbullar med fetaost och chilibulgur
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Köttfärsbullar med fetaost i tomatsås (GI-recept)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Mita, GI-boden