Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 572

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2289 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Nötfärs 350.0 gram 28%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Kajennpepparpulver 0.5 tsk 0%
Paprika röd 1.0 styck 2%
Krossade tomater 425.0 gram 4%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%
Kidneybönor svarta konserv -spad 400.0 gram 19%
Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%
Olivolja till stekning 2.0 msk 10%
Tillbehör:
Crème fraiche mini } 2.0 dl 7%
Matbröd 8.0 skivor 27%
Kockskolan:
Om chili con carne > Äts ej
Kock: Canderel
Tillagning (50 min )
- Skala och finhacka lök. Skala och pressa eller finhacka vitlök. Ansa och hacka paprika. Skölj bort spadet från bönorna.
- Hetta upp matolja i stor stekpanna eller i stekkastrull på medelhög värme. Lägg i färs, lök, vitlök och kajennpeppar och stek det i ett par, tre minuter. Finfördela med en trägaffel. Tillsätt paprika och fräs i ytterligare 3 minuter.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, bönor och vinäger. Låt koka upp. Sätt ner värmen och låt sjuda i 15 minuter tills såsen har tjocknat något.
- Smaka av med salt och peppar, samt med Canderel strö eller socker (som extra smakförstärkare).
- Toppa med en klick crème fraiche.
Kockens kommentar
Förslag: Servera lavashbröd eller mjukt tunnbröd till maten. Lavash är, liksom tunnbröd, ett mjukt bröd tillagat av mjöl, vatten och salt. Förekommer vanligt bl.a. i Turkiet, Iran och Armenien. Canderel kan bytas ut mot strösocker eller utelämnas. Chili con carne har mexikansk-amerikansk ursprung. Läs mer > Om chili con carne.
Receptalternativ
Fler recept inom Kokt färs, färsgrytor
Liknande recept som Smakrik chili con carne
-
Chili con carne
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel chili con carne
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smakrik chili con carne
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Frikadeller med feta i tomatsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Påsakorv, kokt köttfärsklassiker i påse
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Chili med bönor, majs och korianderkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Auberginefärsgryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cowboygryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Köttfärsbullar med fetaost och chilibulgur
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Köttfärsbullar med fetaost i tomatsås (GI-recept)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Mita, GI-boden